Wat stemt Amerika? Carlos Garcia (52) kwam als jongen uit Puerto Rico naar Philadelphia en is er brandweerman. Hij heeft dochter, zoon en twee pistolen.

Kort Amerikaans 14/14

‘Stap voor stap worden ons rechten afgenomen’

Tot 8 november voelt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Carlos Garcia (52) kwam als jongen uit Puerto Rico naar Philadelphia en is er brandweerman. Hij heeft een dochter, een zoon en twee pistolen.
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

„Dit is een enorm belangrijke verkiezing, want het gaat tussen een kandidaat van wie wij wapens mogen dragen en een kandidaat die ze wil afpakken. Ik stem daarom op Donald Trump. Onze Grondwet is al zo verwaterd, stap voor stap worden ons basisrechten afgenomen. Alleen hij kan dat een halt toeroepen.

„Ik ben over het algemeen vrij conservatief, dus meer een Republikein. In de voorverkiezing was ik voor Ted Cruz. Trump is niet perfect, maar een stuk beter dan de bewezen leugenaar en crimineel Hillary Clinton.”

Waarom denkt u dat de meeste wapenbezitters dinsdag op Donald Trump lijken te gaan stemmen?

„Ik heb die handwapens nog helemaal niet zo lang. Mijn vrouw besloot er ongeveer een jaar geleden één aan te schaffen. Nu heb ik ook twee Glocks. Ik heb ze Betty en Johnny genoemd. We hebben ze in huis eigenlijk altijd bij de hand, want je weet nooit wat er kan gebeuren. Ons is gelukkig nog nooit iets overkomen, maar dit is geen hele veilige buurt en er kan elk moment worden ingebroken.

„Hillary Clinton zegt wel dat ze het tweede amendement op de Grondwet [dat particulier wapenbezit toestaat, red.] niet zal afschaffen, maar iedereen weet dat ze dat stiekem wel wil. Onze hele manier van leven staat onder druk. Vele mensen in dit land hebben hun leven gegeven voor onze grondwet en het recht om zichzelf te verdedigen. De enige manier om zeker te weten dat dat blijft bestaan, is door te zorgen dat zij niet in het Witte Huis komt.”

Hoe zal uw leven veranderen onder een president Trump of een president Clinton?

„Ik hoop dat Trump onze economie repareert, de staatsschuld terugdringt, belastingen verlaagt en banen creëert. Ik hoef me om mijn baan niet veel zorgen te maken, want op brandweer en politie bezuinigt niemand, maar het salaris is laag en ik moet er klussen in de bouw bij doen om mijn gezin behoorlijk te onderhouden. En ik maak me zorgen om de carrières van mijn kinderen, die nu van de universiteit komen. Amerika is nog steeds het beste land ter wereld, maar ik vraag me af of we dat kunnen blijven.”