Saakasjvili stapt op als gouverneur Odessa

De oud-president van Georgië werd aangesteld om corruptie te bestrijden, maar zegt dat hij wordt tegengewerkt.

Michail Saakasjvili op archiefbeeld. Foto Sergei Poliakov / AP

Michail Saakasjvili, de oud-president van Georgië, heeft zijn ontslag ingediend als gouverneur van de Oekraïense regio Odessa. Dat meldt persbureau Reuters.

Saakasjvili zegt dat hij door hooggeplaatste functionarissen wordt tegenwerkt bij het terugdringen van corruptie. Hij werd in 2015 juist door de Oekraïense president Porosjenko aangesteld om orde op zaken te stellen. Bij zijn aanstelling gaf hij zijn Georgische staatsburgerschap op en verkreeg hij de Oekraïense nationaliteit.

Saakasjvili staat bekend als hervormer en als pro-Europees, nog een reden voor Porosjenko om hem te benoemen. Als president van Georgië, tussen 2004 en 2013, zette Saakasjvili zijn land op een pro-Europese koers en vocht hij tegen corruptie. Hij kwam aan de macht na de zogenoemde Rozenrevolutie. In 2008 raakte Georgië in een gewapend conflict met Rusland om de separatistische regio Zuid-Ossetië.

Bij zijn aftreden lijkt er van de vriendschap met Porosjenko weinig meer over. De strijd van de president tegen corruptie zou er vooral een voor de bühne zijn: “In werkelijkheid steunt Porosjenko in de regio Odessa persoonlijk twee clans”, aldus Saakasjvili in een verklaring. Hervormingen zouden zijn dwarsgezeten door hoge ambtenaren uit Kiev.

De ligging van Odessa. Tekst gaat verder onder kaart.

Terugkeer

Ondanks zijn eigen status als corruptiejager wordt Saakasjvili sinds 2014 in Georgië gezocht door de autoriteiten. Hij wordt verdacht van machtsmisbruik. Dat was ook de reden het land te verlaten. Toch probeert Saakasjvili op afstand invloed uit te oefenen. Zijn vrouw, de Nederlandse Sandra Roelofs, woont nog altijd in Georgië en deed voor zijn partij mee aan de parlementsverkiezingen in oktober.

Lees ook: Saakasjvili brengt onrust in verkiezingsstrijd Georgië

Voorafgaand aan die verkiezingen liet Saakasjvili in een videoboodschap weten terug te willen keren naar Georgië om “een actieve rol te spelen bij de historische taak die voor ons ligt”. Zijn partij Verenigde Nationale Beweging (UNM) kon echter niet voorkomen dat regeringspartij Georgische Droom een grote meerderheid in het parlement behaalde.

    • Joram Bolle