Rumen Radev wint eerste ronde Bulgaarse verkiezingen

De regering van premier Borisov blijft voor alsnog zitten, ondanks zijn belofte af te treden als de kandidaat van zijn partij zou verliezen.

De Bulgaarse presidentskandidaat Rumen Radov op een persconferentie in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.
De Bulgaarse presidentskandidaat Rumen Radov op een persconferentie in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Foto: Valentina Petrova / AP

De onafhankelijke kandidaat Rumen Radev heeft zondag de eerste ronde van de Bulgaarse verkiezingen gewonnen, dat meldt persbureau Reuters. Radev is een onafhankelijke kandidaat, die gesteund wordt door de socialistische oppositie. Hij staat bekend als pro-Russisch, terwijl hij tijdens zijn campagne ook zei voor Europa te zijn.

De 53-jarige Radev, een voormalig luchtmachtgeneraal, kreeg 26,45 procent van de stemmen. Zijn tegenhanger en favoriet Tsetska Tsatsjeva hield 21,38 procent van de stemmen over. Tsatsjeva is parlementsvoorzitter en is bij een overwinning de eerste vrouwelijke president van Bulgarije. In de campagne beloofde zij de Europese en euro-Atlantische oriëntatie te zullen behouden.

De twee moeten nu in een beslissende tweede ronde op 13 november de kiezer zien te overtuigen.

Regering Borisov blijft zitten

De uitslag is een flinke tegenvaller voor de conservatieve regering van de huidige premier en politiek tegenhanger van Radev, Boyko Borisov. Vooraf had Borisov aangekondigd te zullen opstappen als Tsatsjeva niet zou winnen in de eerste ronde. Toch gelooft hij in de goede afloop voor zijn GERB-partij op 13 november en liet hij weten dat zijn regering zal blijven zitten.