Mars One krijgt beursnotering in Frankfurt

In 2027 wil het bedrijf vier mensen met een enkele reis naar Mars sturen. Dat moet 6 miljard euro kosten.

Foto Nasa / JPL / Wikimedia Commons
Foto Nasa / JPL / Wikimedia Commons Het oppervlak van Mars

Het Nederlandse ruimtevaartproject Mars One, bestaande uit een Nederlandse stichting en een Britse naamloze vennootschap, krijgt een beursnotering in Frankfurt. Dat heeft Mars One bekendgemaakt.

De beursgang wordt mogelijk gemaakt door een zogeheten omgekeerde overname. Het al beursgenoteerde Duitse bedrijf InFin Innovative Finance AG neemt Mars One officieel over voor 87 miljoen euro door voor die waarde nieuwe aandelen uit te geven. De aandeelhouders van Mars One worden vervolgens voor 97,5 procent aandeelhouder van InFin Innovative Finance AG, dat dan weer omgedoopt wordt tot Mars One Ventures AG.

Met de beursgang hoopt Mars One geld binnen te krijgen om een bemande missie naar Mars op te zetten. In 2027 wil het bedrijf vier mensen naar de planeet laten reizen, om een permanente kolonie te vestigen. Dat kost 6 miljard euro. Maar de beursnotering zorgt ook voor aandacht voor het project, zegt oprichter Bas Lansdorp in een verklaring:

“Onze volgers over de hele wereld krijgen de mogelijkheid onderdeel te worden van dit avontuur en letterlijk een stukje van deze historische onderneming te bezitten.”

Het bedrijf Mars One Ventures moet de stichting financieren, die de technologie voor de Marsreis ontwikkelt. Oprichter Lansdorp wordt voorzitter van de Raad van Bestuur. Het bedrijf zoekt nog naar een topman. Mars One verdient z’n geld onder meer met de verkoop van merchandise, uitzendrechten en advertenties bij video’s. Endemol zou een tv-programma maken over de selectie van de astronauten, maar is daar inmiddels uitgestapt.

Lees ook dit interview met Lansdorp: Een enkeltje Mars om onsterfelijk te worden

Elon Musk

De notering moet helpen een voorsprong te creëren op andere private ondernemingen die reizen naar Mars plannen, zegt Mars One. SpaceX van techmiljardair Elon Musk, ook eigenaar van elektrische autofabrikant Tesla, heeft plannen om mensen naar Mars te sturen.

Hij wil al in 2024 een missie met honderd reizigers per stuk naar de planeet laten vertrekken. Volgens Musk kan dat al voor tussen de 100.000 en 200.000 dollar per persoon, maar kenners zetten vraagtekens bij de haalbaarheid van het plan.

Lees ook: Vraagtekens bij de Marsmissie van Elon Musk