‘President Daniel Ortega herkozen in Nicaragua’

President Daniel Ortega lijkt voor een tweede keer herkozen, dit keer met zijn vrouw Rosario Murillo als zijn vice-president.

President Daniel Ortega. Foto: Oswaldo Rivas / Reuters.

President Daniel Ortega (70) heeft zondag voor de derde keer de presidentsverkiezingen gewonnen in Nicaragua. Ortega behaalt meer dan zeventig procent van de stemmen en wint daarmee aanzienlijk van zijn liberale tegenstander Maximino Rodriguez. Dat meldt persbureau Reuters.

Van dictatuur naar dynastie?

Sinds de jaren zeventig staat Ortega aan het hoofd van het linkse Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront. Nadat de dictator Anastasio Somoza was afgezet, werd Ortega in 1984 voor het eerst president. In de jaren negentig verloor Ortega zijn presidentschap en probeerde hij tevergeefs weer aan de macht te komen. Pas in 2007 lukte hem dit.

De meningen zijn sterk verdeeld over de overwinning van Ortega. In de aanloop naar de verkiezingen twijfelde niemand er aan dat hij opnieuw zou winnen, doordat hij op slinkse wijze oppositiepartijen probeerde te ontdoen van hun leiders. Tegenstanders spreken van verkiezingsfraude en beschuldigen Ortega van het opzetten van een “familiedictatuur” omdat hij belangrijke ministerposten uitdeelt aan familieleden. Zo maakte Ortega’s woordvoerder én echtgenote Rosario Murillo deze zomer bekend dat zij de nieuwe vice-president zou worden mits hij werd herkozen.

Lees ook: House of Cards in Nicaragua: Ortega’s vrouw wordt zijn running mate