PostNL: we houden vertrouwen in eigen strategie

Het postbedrijf reageert maandag op de overnameplannen van Bpost en presenteert eigen kwartaalcijfers.

Een pakketpunt van PostNL.
Een pakketpunt van PostNL. Foto Remko de Waal / ANO

PostNL lijkt nog steeds weinig te zien in het samengaan met de Belgische evenknie Bpost. Dat heeft het postbedrijf maandag in een persbericht laten weten. Zondagavond maakte Bpost bekend na een mislukte poging in mei opnieuw te proberen PostNL over te nemen, middels “een verbeterd en vriendelijk voorstel”.

In een verklaring van PostNL staat:

“We hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie. We hebben goede voortgang gemaakt in het implementeren van onze strategie en hebben de stabiliteit van PostNL in de afgelopen jaren versterkt.”

Toch wordt het bod, met een waarde van in totaal zo’n 2,5 miljard euro, door de Raad van Commissarissen en Raad van Bestuur bestudeerd, “conform hun verantwoordelijkheid”.

Lees ook over de voorgenomen overname van Bpost: Bpost wil uitbreiden met een app, kranten, tabak, snacks – en PostNL

Kleiner, maar winstgevender

Bpost is kleiner dan PostNL, maar maakt wel meer winst. Ook vertegenwoordigt het bedrijf een grotere waarde op de beurs (PostNL: 1,7 miljard euro, Bpost: 4,7 miljard euro). Bij PostNL werken bijna twee keer zoveel mensen.

In het nieuwe bod is opgenomen dat de Raad van Bestuur van het fusiebedrijf gevormd zou worden door drie bestuurders van Bpost, drie van PostNL en drie onafhankelijke bestuurders en een voorzitter. Het hoofdkantoor moet in Brussel komen, maar PostNL behoudt z’n hoofdlocatie in Nederland.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken reageerde tijdens het Nederlandse staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland op het bod. Hij noemt het “een stap terug”, meldt het FD. Volgens Kamp zijn de resultaten van PostNL als zelfstandig bedrijf goed. PostNL was in het verleden in handen van de Nederlandse staat, de Belgische staat is nog voor 51 procent aandeelhouder van Bpost.

Lees ook: Vijf vragen over de ‘ongevraagde’ overnamepoging van PostNL

Minder brieven, meer pakketten

Tegelijkertijd maakte PostNL maandag de cijfers bekend over het derde kwartaal van 2016. Daaruit bleek wederom een terugloop in omzet. PostNL zette 770 miljoen euro om, een procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf leed een verlies van 9 miljoen euro. Dat heeft onder meer te maken met terugkopen van obligaties.

De omzet op de Nederlandse brievenmarkt nam wederom af, van 426 miljoen naar 412 miljoen euro. Wel namen de omzet en het volume van de pakketbezorging toe. In het derde kwartaal leverde PostNL 12 procent meer pakketten af, wat voor een omzetstijging zorgde van 218 miljoen naar 227 miljoen.

Op de AEX reageerden beleggers positief. Een kwartier na opening heeft het aandeel PostNL ruim 5 procent gewonnen in waarde.