‘Piet blijft zwart bij meerderheid intochten’

Alleen in Amsterdam en Heemstede gaan zwartgeschminkte Pieten in de ban bij de jaarlijkse sinterklaasintocht.

Foto: Remko de Waal / ANP

Bij het overgrote deel van de sinterklaasintochten lopen dit jaar zwart- of donkergeschminkte Pieten mee, zo blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Adviezen van de Amsterdamse rechtbank, het College voor de Rechten van de Mens, de VN-mensenrechtencommissie en de Kinderombudsvrouw wijzen juist het traditionele uiterlijk af omdat het als kwetsend kan worden ervaren.

Van de 223 intochtcomités die de NOS ondervroeg, doen alleen Heemstede en Amsterdam de volledig zwartgeschminkte Piet in de ban. In de rest van de gemeenten wordt de oproep om het uiterlijk van de Pieten te veranderen, niet overgenomen. In die gemeenten lopen zwart- of bruin geschminkte Pieten rond; elf van hen hebben ook schoorsteenpieten of kleurenpieten rondlopen.

Lees ook: Kies nu je eigen piet maar

Zoals afgelopen jaren is de discussie over het uiterlijk van Piet weer in volle gang. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer sprak zich uit tegen volledig zwartgeschminkte Pieten; RTL kondigde aan enkel nog schoorsteenpieten te tonen in hun uitzendingen. Het is nog niet bekend welke keuze de publieke omroep NTR maakt in het Sinterklaasjournaal. Van de ondervraagde comités lieten er 26 weten te wachten op wat het Sinterklaasjournaal doet.