Neymar moet toch voor de rechter verschijnen

De fraudezaak die in juli eerst was gesloten, maar in september werd heropend, leidt nu toch tot vervolging.

Neymar (links) in actie in het shirt van FC Barcelona. Miguel Morenatti / AP

De Braziliaanse topvoetballer Neymar moet toch voor de rechter verschijnen wegens fraude. Dat heeft een Spaanse rechter maandag bepaald, naar aanleiding van het onderzoek naar de transfer van de aanvaller naar FC Barcelona.

Ook de vader van Neymar (zijn zaakwaarnemer) en twee bestuursleden van Barcelona moeten zich voor de rechter verantwoorden.

In september heropende de Spaanse justitie het corruptieonderzoek naar de Braziliaanse voetballer Neymar, nadat het Spaanse Nationaal Hof in juli de zaak tegen de voetballer eerst juist nog had gesloten.

Te lage transfersom opgegeven

Barcelona nam Neymar in 2013 over van het Braziliaanse Santos. Daarbij zou zijn gelogen over de hoogte van de transfersom. De Braziliaanse investeringsmaatschappij DIS, die recht had op 40 procent van de opbrengsten van de transfer, beweert daardoor te weinig geld te hebben ontvangen. DIS zou nog 3,2 miljoen euro tegoed hebben.

De openbare aanklager heeft nu tien dagen de tijd om formeel tot vervolging over te gaan.

Boete van 5,5 miljoen euro

FC Barcelona ging in juli al akkoord met een boete van 5,5 miljoen euro voor belastingontduiking bij de transfer van Neymar naar Barcelona. Die zaak was aangespannen door de Spaanse belastingdienst. Door de transferprijs lager te laten lijken, zorgde Barcelona ervoor dat zij er minder belasting over hoefde af te dragen. De club bekende toen fouten te hebben gemaakt bij de transfer.

Neymar, zijn vader en de voormalig voorzitters van voetbalclubs Barcelona en Santos, hebben in deze zaak echter altijd ontkend schuldig te zijn. Ook Barcelona zegt zich te verzetten tegen deze nieuwe zaak. In een verklaring zegt de club:

“Het bestuur is verbaasd en het totaal niet eens met deze uitspraak en de redenatie.”

    • Niels Posthumus