Nederland is meer dan Sjinkie

Shorttrack

De Nederlandse ploeg won zeven medailles bij de eerste wereldbekerwedstrijden. De ploeg van coach Jeroen Otter was nog nooit zo succesvol.

foto Jeff McIntosh / AP

Uit kansloze positie terugkomen en direct weer de beste van de wereld zijn op de 1.500 meter. Sjinkie Knegt kon zijn geluk niet op bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het nieuwe seizoen in Calgary. „Beter kan eigenlijk niet”, reageerde Knegt (27) op Schaatsen.nl.

In februari ging de sportman van het jaar 2015 nog op een brancard van het ijs, na een harde val bij de wereldbekerfinale in Dordrecht. De ogen dicht en een zuurstofmasker voor de mond. Drie gebroken ribben, gescheurde lever, gekneusde long. Einde carrière voor de eerste Nederlandse wereldkampioen shorttrack? Niet dus, bleek in Calgary, waar hij na het goud op de 1.500 meter ook nog brons pakte op de 500 meter, ondanks een val in de laatste bocht. „Zo terugkomen is geweldig”, sprak hij.

Het succes van de Nederlandse shorttrackers was veel breder dan alleen het goud en brons van kopman Knegt, dit weekeinde bij de opening van het wereldbekerseizoen op de Olympic Oval van Calgary. Liefst zeven medailles behaalde de ploeg van bondscoach Jeroen Otter, meer dan ooit tevoren. Er was brons voor de net 19-jarige Suzanne Schulting op 1.000 en 1.500 meter, voor Yara van Kerkhof op de 500 meter.

Beide aflossingsploegen verrasten met zilver, de mannen achter Hongarije en de vrouwen achter Zuid-Korea, dat een wereldrecord nodig had om de Nederlandse ploeg met minder dan een seconde verschil te verslaan. En dan reed kopvrouw Jorien ter Mors nog niet eens mee. Binnen een paar jaar is Nederland niet alleen top in het langebaanschaatsen maar ook in het shorttrack.

Resultaten snel zichtbaar

Sinds 2006 zet schaatsbond KNSB bewust in op de ontwikkeling van het schaatsen op het 111,12 meter korte binnenbaantjes. Met de aanstelling van Jeroen Otter als bondscoach in 2010 werden de resultaten snel zichtbaar: Europees eremetaal, wereldbekerfinales en titels op de aflossing. „Iedereen begint naar ons te kijken”, constateerde disciplinemanager Wilf O’Reilly al bij het EK van 2013 in Malmö, waar Freek van der Wart de Europese titel pakte.

En toen moesten de echte successen nog komen. Ter Mors won datzelfde jaar zilver en brons bij de WK in Debrecen en werd een jaar later Europees kampioen. Supertalent Knegt pakte in 2014 olympisch brons op de 1.000 meter en de wereldtitel met de aflossingsploeg, en werd in 2015 wereldkampioen. Shorttrack is in schaatsnatie Nederland allang geen ondergeschoven kindje meer.

Toppers als Knegt en Ter Mors groeiden uit tot rolmodel, zoals de toppers op de langebaan. De schaatsbond kiest in de opleiding inmiddels voor een multidisciplinaire aanpak, een combinatie van shorttrack, langebaan en inline. Internationale shorttrackwedstrijden in Dordrecht zijn qua sfeer vergelijkbaar met langebaanwedstrijden in Thialf. Begin maart 2017 wijkt de KNSB zelfs uit naar het grotere Ahoy voor het WK. En in de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen bleek dat coach Otter kan putten uit een selectie die breder is dan Knegt en Ter Mors.

Weergaloze inhaalactie

Vooral de jonge Schulting bestormt razendsnel de wereldtop bij de vrouwen. Buiten haar twee bronzen medailles viel de brutale juniore vooral op met een weergaloze inhaalactie op de 1.500 meter, waarmee ze twee Zuid-Koreaanse wereldtoppers verschalkte. Eerst ging ze buitenom bij Suk Hee Shim en daarna in één beweging binnendoor bij wereldkampioene Mingjeong Choi. „Vorig jaar had ik deze actie niet kunnen maken”, vertelde Schulting aan Schaatsen.nl. „Mijn snelheid is verbeterd, tel daar mijn uithoudingsvermogen bij en het is een win-win.”

    • Maarten Scholten