Massagraf met 100 onthoofde lijken gevonden nabij Mosul

Van de meeste lichamen zijn slechts skeletten over. Het is nog onduidelijk of het soldaten of burgers betreft.

Iraakse soldaten in Hamman al-Alil op maandag, nadat ze het stadje hebben heroverd op IS.
Iraakse soldaten in Hamman al-Alil op maandag, nadat ze het stadje hebben heroverd op IS. Foto Thaier Al-Sudani / Reuters

Het Iraakse leger heeft in het stadje Hammam al-Alil, zo’n dertig kilometer ten zuiden van Mosul, een massagraf ontdekt met daarin naar schatting honderd onthoofde lijken.

Hammam al-Alil werd zaterdag herwonnen op strijders van Islamitische Staat (IS). Legerwoordvoerder Yehya Rasool zei volgens persbureau AP dat soldaten het graf maandag ontdekten vlakbij de lokale landbouwschool.

Van de meeste lichamen zijn slechts nog skeletten over. Het zou op basis van de kleren, die ook zijn gevonden in het massagraf, vooralsnog moeilijk zijn vast te stellen of het soldaten of burgers betreft.

Opmars richting Mosul

Het Iraakse leger is samen met Koerdische eenheden sinds drie weken bezig aan een opmars richting Mosul, de op twee na grootste stad van het land die in handen is van IS. In Mosul leven naar schatting 1,5 miljoen mensen.

IS zou met het oog op de oprukkende Iraakse strijdmacht honderden mensen gevangen hebben genomen. Ze zou die gevangen willen gebruiken als menselijk schild. Circa 34.000 mensen in de regio zijn sinds het begin van het offensief op de vlucht geslagen voor het geweld.