Justitie

Meer criminele vreemdelingen uitgezet

Het aantal vreemdelingen dat na een misdrijf Nederland is uitgezet, is de laatste jaren absoluut en procentueel gestegen. Dat meldt het AD maandag op basis van cijfers van Veiligheid en Justitie. In 2011 zijn 570 criminelen uitgezet (72 procent van de 795 mensen die in aanmerking kwamen), dit jaar tot nog toe 870 van de 1.120 (78 procent). Volgens het AD verloopt uitzetting van criminele vreemdelingen relatief soepel omdat zij vaker over reisdocumenten beschikken dan uitgeprocedeerde asielzoekers. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie) verlaagde eerder dit jaar de drempel voor uitzetting van criminelen. Eerst was uitzetting alleen mogelijk na veroordeling tot minstens anderhalf jaar celstraf, nu bij een half jaar. Sinds 2011 zijn 4.810 criminele buitenlanders het land uitgezet. (NRC)

    • Etienne Verschuren