Shawn Mendes onttroont Justin Bieber op bleek MTV-feest

MTV Awards In de Rotterdamse Ahoy vonden zondag de MTV Europe Music Awards plaats. Maar lang niet alle sterren kwamen hun prijzen ophalen.

DJ Martin Garrix kreeg twee MTV Europe Music Awards: in de categorieën 'Best Electronic' en 'Best World Stage'. Foto ANP / KIPPA / Levin en Paula

Paarse awards vormden een klein eerbetoon aan Prince, die ooit op de eerste MTV Europe Music Awards in 1994 optrad. „Prince was een genie. Hij zal altijd een lid van onze EMA-familie zijn”, gilde zangeres en presentatrice Bebe Rexha in een paars glitterpak. Om vervolgens de Zweedse popbabe Zara Larsson aan te kondigen die er, wankelend tussen valse noten, niet verder vanaf had kunnen staan.

Zondagavond vond, live vanuit de Rotterdamse Ahoy, het prominente popfeest MTV Europe Music Awards plaats, een viering van de populairste popacts van dit moment. Het was de derde keer dat de tv-zender het evenement in Nederland hield. Als verwacht trok de show weinig televisiekijkers; 106.000 in Nederland. Dat bevestigt de trend dat fans tegenwoordig selectief MTV-streams volgen op Snapchat, YouTube of Facebook Live, waarop een backstageshow te volgen was. Op je tablet was met een 360 graden meedraaiende camera direct mee te kijken.

Bekijk ook de fotoserie: Supersterren in Rotterdam

Met de nodige bluf in het souldisconummer ‘24K Magic’ opende hitzanger Bruno Mars de show. Hoog boven het publiek zong de formatie DNCE de zomerse gangmaker ‘Cake by the Ocean’. En de eerste vuurwerkfonteinen knalden voor dj Martin Garrix, die met zangeres Bebe Rexha de hit ‘In The Name of Love’ op gitaar bracht.

Een liveshow van MTV onderstreept met artiesten in confettiregens, knallen en vlammen op televisie keer op keer: dit is de show waar je bij had willen zijn. Maar feit was dat deze van topmodellen, acteurs, it-girls en socialites vergeven EMA’s, bar weinig memorabele momenten kende.

Bebe Rexha, te horen in meerdere dancehits van het afgelopen jaar, was een matige, overdreven kirrende presentatrice.  Op de verleidelijke groove van The Weeknd, de met strijkers verrijkte performance van het nieuwe Deense idool Lukas Graham en het rockvuur van Green Day na, trok niemand zijn optreden naar een hoog level. Verrassingsacts bleven uit. Veel winnaars kwamen hun prijs niet ophalen. Martin Garrix was er wel, en kreeg awards voor Beste elektronische act en Best world stage. Lady Gaga (Beste vrouwelijke artieste en Beste look) versloeg wonderlijk genoeg Beyoncé en Adele. Coldplay (beste rock) en Drake (hiphop) schitterden eveneens door afwezigheid.

Lees ook: Waar staat die ‘M’ in MTV nog voor?

De grootste EMA-winnaar ooit, Justin Bieber (achttien awards staan er op zijn naam), werd als grootste mannelijke popster onttroond door held van het eerste uur, Shawn Mendes. Hoger kon het gegil van de tienermeisjes nauwelijks klinken. Bieber won wel drie andere awards, waaronder de nietszeggende prijs voor Biggest Fans.

De punkrockers van Green Day werden benoemd tot ‘Global Icons’. Begonnen als schoolbandje tikt het drietal inmiddels bijna 30 jaar van optredens aan, grijnsde zanger Billie Joe Armstrong. Ze waren blij even niet in de VS te zijn, waar „de hele natie vanwege de gruwelijke verkiezingen op het punt staat een zware hartaanval te krijgen.” Oude hit ‘American Idiot’ was een gespierd statement op een avond die verder enkel om vorm draaide.

    • Amanda Kuyper