Investeren in Spaanstaligen betaalt zich uit voor Clinton

Amerikaanse latino’s

Trumps anti-immigratieretoriek heeft de Spaanstaligen van de Republikeinen vervreemd. Clinton profiteert ervan.

Foto Reuters

Als Hillary Clinton vannacht de verkiezingen wint, zou een belangrijk duwtje voor die winst zomaar eens uit onverwachte hoek kunnen komen. Niet de Afro-Amerikanen, die tijdens de verkiezingen van 2008 en 2012 nog massaal op Obama stemden, maar de latino’s komen in groten getale opdagen bij de stembus. Om Clinton te steunen, of, vanuit een cynischer perspectief: om Trump ervan te weerhouden president van de Verenigde Staten te worden.

Deze groep, ook wel de ‘slapende reus’ genoemd, lijkt te ontwaken dit jaar. Vooral in de swing states registreerden zij zich massaal als kiezer. Als de voorlopige uitslagen van het vroeg stemmen een goede indicatie geven over de uitslag dinsdag, kan Trump zijn boeltje inpakken.

Want die voorlopige uitslagen wijzen op een comfortabele voorsprong voor Clinton. In Florida, een van de belangrijkste staten die nog onbeslist zijn, brachten de afgelopen weken 596.146 latino’s, 14,1 procent van de stemgerechtigde latino’s daar, hun stem uit, volgens databureau Catalist dat in opdracht van CNN gegevens bij elkaar zocht.

In 2008 brachten op hetzelfde moment 260.263 latino’s, ofwel 9,6 procent van het latino-electoraat, hun stem uit. Tot op dit moment ligt het aantal latinostemmers in Florida 129 procent hoger dan in 2008 volgens Catalist – precieze cijfers uit 2012 ontbreken.

Ook in andere swing states als Nevada, Arizona en Colorado is de opkomst van latino’s opmerkelijk. De organisatie Mi Familia Vota, Spaans voor ‘mijn familie stemt’, verwacht dat zich via hen 120.000 latinostemmers registreren in Colorado en vijf andere staten. Dat is veel meer dan in 2012, toen zich 90.000 kiezers registreerden via de groep.

„Er is altijd veel geestdrift bij presidentsverkiezingen”, zei Carla Castedo, die het kantoor van Mi Familia Vota in Colorado leidt, tegen de Wall Street Journal. „Maar mensen letten echt op in deze campagne, want zij voelen zich aangevallen door Trump.”

En dat is niet verwonderlijk. Onder latino’s bestaat een grote afkeer van Donald Trump, die Mexicanen herhaaldelijk crimelen en verkrachters noemde en dreigde de miljoenen ongeregistreerde migranten te deporteren naar eigen land. Latijns-Amerikaanse migranten vrezen voor zichzelf en hun families met president Trump en de muur die hij beloofde te bouwen tussen Mexico en de VS.

Die aversie is breder: de anti-immigratieretoriek die de Republikeinse Partij de afgelopen jaren steeds feller verkondigde, heeft een gat geslagen in het vertrouwen dat latino’s juist jarenlang hadden in de Republikeinen. Volgens Ronald Reagan waren latino’s „republikeinen die dat zelf nog niet weten”. En nog maar twaalf jaar geleden stemde 40 procent van de latino’s voor een tweede termijn van George W. Bush. Een peiling van Latino Decisions eerder dit jaar wees erop dat de Republikeinse presidentskandidaat de laagste steun heeft onder latino’s in dertig jaar.

Grootste minderheid

27,3 miljoen latino’s hebben stemrecht in de VS, zo’n 12 procent van het totale electoraat. Al jaren vormt de groep zuiderburen de grootste minderheid in de VS, en samen met de Aziaten groeit die groep ook het hardst.

Volgens de Nationale Vereniging van Gekozen Latino’s (NALEO) zullen 13,1 miljoen latino’s stemmen op 8 november. Dat zou een stijging zijn van 35 procent ten opzichte van de verkiezingen in 2008.

Een belangrijke reden dat de latinostem in het verleden niet bepalend was voor de uitslag is dat deze groep het meest talrijk is in staten die niet bepalend zijn voor de einduitslag van de verkiezingen: in ‘stabiele’ staten – waar de uitkomst al jarenlang min of meer vastligt – woont het grootste aantal latino’s, 52 procent van het totaal.

Dat latino’s nu mogelijk een cruciale rol spelen , wijst deels op een demografische aardverschuiving: een groot deel van de latino’s in de VS is jong, en jongeren uit alle demografische groepen neigen naar een meer progressieve koers.

En daar zit de belangrijkste winst van de Democraten. Juist onder de nieuwe stemmers lijken zij de vruchten te plukken van hun jarenlange investeringen in de Spaanstalige minderheid. Waar Trump mensen beledigde, ging het Democratische campagneteam de deuren langs, sprak latino’s aan in hun eigen taal en lanceerde Spaanstalige verkiezingsspotjes.

Clinton gaf latino’s het gevoel dat ze ertoe doen: niet voor niets belooft Clinton, als zij wordt gekozen, een nieuwe migratiewet te realiseren in de eerste 100 dagen van haar presidentschap. De latinostemmer lijkt zich niet alleen expliciet af te zetten tegen Trump, maar de Democraten ook met overtuiging te omarmen.