IEF Capital verkoopt 38 HEMA-panden

De vastgoedbeheerder noemt de verkoop “een strategische keuze”. IEF Capital is onder meer bekend als eigenaar van veel voormalige V&D-panden.

Een HEMA-vestiging in Zoetermeer.
Een HEMA-vestiging in Zoetermeer. Foto Lex van Lieshout / ANP

Vastgoedbeheerder IEF Capital heeft 38 panden waarin HEMA gevestigd zit van de hand gedaan. Dat heeft het fonds maandag bekendgemaakt. Een consortium van investeerders, bijgestaan door Crossroads Real Estate LLP, heeft de gebouwen overgenomen.

De HEMA-vestigingen bevinden zich volgens IEF Capital “in diverse stadsdeelcentra en in binnenstedelijke locaties van de kleinere steden in Nederland”. Het fonds waarin de panden waren ondergebracht bestaat nu louter nog uit vastgoedobjecten in de belangrijkste winkelstraten van Nederland, zegt IEF Capital. “Een strategische keuze”, aldus een woordvoerder.

Over de financiële details van de verkoop wil IEF Capital niks zeggen. De kopende partij zegt in een verklaring dat de panden in totaal zo’n 19 miljoen euro huur per jaar opbrengen. Het gaat om 110.000 vierkante meter winkelruimte. IEF Capital zegt nu nog tussen de tien en twintig HEMA-panden in bezit te hebben.

IEF Capital is onder meer bekend als grootste verhuurder van panden aan het inmiddels failliete V&D. In totaal had het twaalf van de 63 V&D-panden in bezit. De zeven voormalige V&D-panden die nu nog van IEF Capital zijn, zijn nu nagenoeg geheel verhuurd. In 2017 en 2018 moeten die panden “ingrijpend en spectaculair verbouwd” worden opgeleverd “aan internationale en nationale retailketens”.