Marechaussee ontdekt record aan illegale vreemdelingen

Marechaussee trof in eerste helft van dit jaar 1.120 mensen aan die geen toestemming hebben om in Nederland te verblijven.

Grenscontroles op de A1 bij grensovergang de Lutte. Foto ANP / Vincent Jannink

Bij grenscontroles heeft de marechaussee een recordaantal illegale vreemdelingen ontdekt. De marechaussee trof de eerste helft van dit jaar 1.120 mensen aan die geen toestemming hebben om in Nederland te verblijven. Dat zijn er tweeënhalf keer zoveel als in de eerste helft van vorig jaar: toen waren het er 420. Twee jaar geleden 580.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie, die deze dinsdag worden gepubliceerd in de halfjaarlijkse Rapportage Vreemdelingenketen.

Eind vorig jaar werden de controles bij de Duitse en Belgische grens door de marechaussee opgeschroefd wegens het grote aantal migranten. De marechaussee hoopt vooral illegale migratie, mensensmokkel en identiteitsfraude op te sporen en migratieroutes in kaart te kunnen brengen. Vorig jaar werden bij zulke controles tweehonderd mensen gearresteerd op verdenking van mensensmokkel.

Veruit de meeste aangetroffen illegale vreemdelingen worden met dwang over de grens van België of Duitsland gezet. Daar worden ze overgedragen aan de autoriteiten van dat land. In de eerste helft van dit jaar gebeurde dat met 870 mensen.

Bij een kleiner deel, 120 mensen, werd slechts verteld dat ze het land binnen aan maand moeten verlaten. Daarvoor wordt gekozen als er „geen aanwijzingen zijn dat de vreemdeling in de illegaliteit zal verdwijnen”, zegt een woordvoerder van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD).

Volgens de meest recente schatting waren er in 2013 ongeveer 35.000 illegale vreemdelingen in Nederland.

    • Christiaan Pelgrim