‘Geld, Marianne, anders ga ik eraan’

Wie: Corné van D. (33)

Waar: rechtbank Den Bosch

Kwestie: gijzeling en afpersing

Het was „een heel warrige” melding die de politie Den Bosch kreeg in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 juli. Een man die anoniem wilde blijven, vertelde hortend en stotend dat zijn vriend Danny was ontvoerd door twee mannen in de achterbak van hun auto. Ze wilden geld van hem. De beller had het ook over een wapen.

Op zo’n moment, zegt de officier van justitie tegen de rechters van de meervoudige kamer in Den Bosch, „gaan alle alarmbellen rinkelen”. Familie en kennissen bleken die nacht te zijn gebeld door Danny, vanaf een afgeschermd nummer, met het verzoek geld te brengen.

Een van hen was de ex-schoonmoeder van Danny. Hij had haar gesmeekt geld naar zijn huis te brengen, waar ze dat moest achterlaten achter een kachelpijp in de tuin. De voorzitter van de rechtbank leest haar verklaring voor. „Ik werd gebeld door Danny, hij was duidelijk in paniek. ‘Geld, Marianne, ik moet geld hebben. Anders ga ik eraan.’” Ze had het gevoel dat ze „in een horrorfilm” was beland.

Het afgeschermde nummer kon door de politie worden achterhaald en bleek toe te behoren aan Corné van D., die vandaag als hoofdverdachte tegenover drie rechters zit. Naast hem zit zijn medeverdachte.

Maar met Cornés naam had de politie hém zelf nog niet. Want hij stond nergens ingeschreven, en veel andere aanknopingspunten waren er niet. Danny was weliswaar rond het middaguur in het huis van zijn ouders aangetroffen, maar die was nog zo in de war dat hij de politie niet veel verder hielp. Pas toen Corné die avond vanaf zijn eigen nummer Grieks eten bestelde en het adres van zijn vriendin doorgaf, kon hij worden aangehouden.

Hij zegt dat Danny vrijwillig met hem mee is gegaan. Niet in de kofferbak, maar gewoon op de passagiersstoel.

Hoe was het begonnen? Tijdens het stappen waren Corné en Danny elkaar tegengekomen bij een café op de Bossche Parade. Corné kreeg nog geld van Danny. Waarvoor wordt tijdens de zitting niet duidelijk. De rechtbankvoorzitter vraagt het Corné niet eens: „Aan uw houding zie ik dat u daar niet over wilt vertellen.” Corné, kort stekeltjeshaar, stoppelige kin, knikt. Zijn lezing over wat er is gebeurd, is kort: „Ik had een financieel probleem met Danny en dat is die avond opgelost.” Hij zegt dat Danny vrijwillig met hem mee is gegaan, om geld te pinnen. Niet in de kofferbak, maar gewoon op de passagiersstoel. En dat Danny zelf voorstelde andere mensen te bellen die voor hem gingen pinnen toen hij geen geld meer uit de automaat kreeg. „U praat erover alsof het voor u vrij normaal is geldzaken op deze manier op te lossen”, zegt een van de rechters. Corné, lichtelijk geïrriteerd: „Wat moet ik zeggen, hij ging vrijwillig mee.” Hij reageert niet als de medeverdachte de rechters vertelt dat Corné Danny in de auto „uit het niets” een paar kaakslagen gaf.

Vage kennissen

Die medeverdachte is een stuk jonger dan Corné. Hij draagt een jasje en doet zijn best een goede indruk te maken. Hij kwam min of meer toevallig in de gijzeling terecht, vertelt hij de rechtbank. Corné en hij waren vage kennissen van elkaar en hij zou een lift van Corné naar huis krijgen. De rechters nemen het hem kwalijk dat hij niet heeft ingegrepen en zelfs heeft geholpen. Bijvoorbeeld door achter Danny aan te rennen toen die er op een parkeerplaats vandoor wilde gaan. Hij nam ook het paspoort van Danny mee naar zijn eigen huis. Hij erkent dat hij „geen heldhaftige rol” heeft gespeeld. Maar vanaf het moment dat Corné Danny meerdere slagen op zijn gezicht gaf „vreesde ik voor mezelf”.

Hij krijgt een veel lagere straf dan hoofdverdachte Corné: 240 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Corné krijgt dertig maanden gevangenisstraf waarvan zes voorwaardelijk. Daar komt een contactverbod bij. Op de zitting bleek dat Danny meer geld schuldig is aan Corné dan die bewuste nacht in juli is terugbetaald. Corné mag twee jaar geen contact zoeken met Danny.

    • Merel Thie