Exoteneter

Tot de Raad van State toe werd erover geprocedeerd en uiteindelijk won de exotenangst: de huiskraaien (Corvus splendens) van Hoek van Holland zijn bijna allemaal uitgeroeid. Van het paartje dat in 1994 per schip uit Egypte arriveerde en in twintig jaar tot een populatie van ongeveer dertig vogels uitgroeide, zijn nog een stuk of drie diehards over. De teller staat nu op 26 dode, volgroeide kraaien (14 vrouwtjes en 12 mannetjes) en vijf nestjongen die allemaal in de collectie van het Natuurhistorisch Museum zijn opgenomen. Los van het trieste lot van de vogels, is het een buitenkans om de enige wilde populatie huiskraaien die zich buiten Azië en Afrika vestigde in detail te kunnen onderzoeken.

De maaginhouden wijzen erop dat ze zich voor de maaltijd richtten op rondslingerend menselijk voedsel. We vinden veel wit- en volkorenbrood, rijst, kippeneierschalen, en bij het vrouwtje dat op 17 maart 2014 werd geschoten een vers patatje pindasaus. De verrassing – natuurlijk voedsel – kwam uit de maag van het mannetje van 23 april 2015: het krap 12 millimeter grote huisje van de bolle duinslak (Cernuella virgata). Dat weekdier is in Nederland ook een ingevoerde exoot.