Opinie

En Trump helpen we naar de vuilnisbelt van de vergetelheid

Opinie In Iowa is een overwinning van Clinton te ruiken, schrijft . Toch is de spanning te snijden.

Hillary Clinton en Donald Trump spreken in Iowa. Foto Reuters

E-Day. De laatste dag van de campagne. Deze dinsdag moet het gebeuren. Iowa lijkt te gaan worden beslist door de kleinste marge van alle staten. Vandaag plukken we de vruchten van de ground game. Jaren en jaren geduldige, precieze, voorbereiding. Vandaag ben ik deel van de cutting edge van de Clintonmachine.

We gaan de allerlaatste door de idealen van de jaren zestig gedreven babyboomer die de wereld ooit aan de macht zal zien, de Oval Office binnenloodsen. De eerste vrouw achter de Resolute desk. De meest getalenteerde politicus van zijn tijd aan haar zijde.

Ik zie het blonde bolletje van een kleinkind al onder het luikje aan de voorkant van haar bureau uitkomen.

En passant helpen we een klimaatverandering ontkennende, in protspaleizen grossierende horrorclown naar de plek waar hij thuishoort: de vuilnisbelt van de vergetelheid.

We hebben de wind in de rug van de cijfers waarvoor iedereen in ons team zichzelf in de afgelopen maanden dag en nacht heeft afgebeuld. Het aantal Democraten dat al heeft gestemd in het kader van de early voting in Iowa overtreft het aantal Republikeinen met ten minste 42.000. Geregistreerde Democraten zijn goed voor meer dan 43 procent van alle early votes in Iowa. Republikeinen – die zich zeker wanen van Iowa – steken daar met 34 procent mager bij af.

23 procent van alle vroege stemmers in Iowa waren partijloos. Met Trumps ontluisterend trieste trackrecord van beledigingen en vernederingen van vrouwen, latino’s, Afro-Amerikanen, moslims, mensen met een handicap en zelfs ouders van gevallen militairen, gelooft niemand echt dat het restant niet ook overwegend de kant van Hillary op zal rollen.

In oktober alleen al hebben we met alle medewerkers van de Clinton- campagne en alle vrijwilligers op de deuren van bijna 390.000 inwoners van Iowa geklopt. Dat zijn ongekende aantallen. Hoewel we bijna altijd op achterstand stonden, en ondanks de voorsprong van 7 procent die Trump heeft in de laatste peiling van de The Des Moines Register, is de overwinning in Iowa te ruiken. Je kunt het ruisen van de geschiedenis – die zich aarzelend, schuchter nog, begint te ontvouwen – horen in de herfstlucht.

En toch. En toch.

Iedere vezel in mijn lijf is samengetrokken van spanning. Dat gaat voor dinsdagnacht niet meer weg. Terwijl ik door mijn zestien wijken in Iowa City race, waar ik 500 vrijwilligers in de lucht houd, dansen ze voor mijn ogen: de gezichten van al die mensen om wie het vandaag gaat.

De enorme Puerto Ricaanse familie die me met hun barbecuefeestje binnenzoog in een trailerpark en die aan het einde van de avond allemaal geregistreerd en klaar waren om te stemmen. De man die diep verdrietig was omdat hij wegens een strafrechtelijke veroordeling niet mocht stemmen en iedereen om hem heen wist te doordringen van het voorrecht van het hebben van een stem. De overwegende Afro-Amerikaanse bevolking in het straatarme appartementencomplex waar iedereen opendeed toen een groep kinderen (Trayvon, zes jaar oud, vooraan) op alle deuren ging kloppen met de boodschap: „If you vote for Trump you’re a LOSER! Sign up to vote for Hillary Clinton!” Al die mensen met drie banen die zo goed als 24/7 werken terwijl hun kinderen toch in hartverscheurende armoede opgroeien. Appartementen waar net een televisie en drie bedden in passen. Al die mensen die geloven dat het beter kan. We cannot let them down.

De vermoeidheid zit diep in onze jonge botten, maar slaap is voor 9 november. We gaan nog 48 uur door op adrenaline en geven alles wat we hebben. Tot de laatste deur, de laatste minuut, tot negen uur dinsdagavond. The final push. Daarna gaan we het zien; het licht dat het Amerikaanse volk laat schijnen in de duisternis waarin Trump het wil onderdompelen.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen op onze verkiezingspagina.