Interview

Emissiefraude

Ook met de uitstoot van Audi’s op benzine kan gesjoemeld zijn

Het Volkswagenconcern heeft mogelijk niet alleen met diesels gesjoemeld. Ook de uitstoot van honderdduizenden benzineauto’s, veelal automaten, van dochter Audi kan gemanipuleerd zijn. Verschillende modellen zijn voorzien van een zogeheten defeat device, zo meldt Bild am Sonntag.

De Californische milieu-autoriteit CARB ontdekte dat Audi’s een mechanisme bevatten waarmee de wagen herkent dat deze in een testomgeving staat. Op rollenbanken stoot de motor dan veel minder CO2 uit dan op de weg. Het mechanisme zou geïnstalleerd zijn in honderdduizenden Audi’s, waaronder de types A6, A8 en Q5, wereldwijd.

Frappant is dat de fraude zou hebben voortgeduurd tot mei 2016, ruim acht maanden nadat moederbedrijf Volkswagen diep door het stof moest vanwege de ontdekking van sjoemelsoftware in meer dan 11 miljoen diesels. Met dat mechanisme konden testgegevens op dezelfde manier gemanipuleerd worden. Topman Martin Winterkorn moest aftreden en werd opgevolgd door Martin Müller, afkomstig van Audi.

De ontdekking komt voor Volkswagen op een ongunstig moment. Het bedrijf schikte onlangs voor een bedrag van 14,7 miljard dollar (13,5 miljard euro) met de federale autoriteiten en autobezitters in de VS.

Daarnaast lopen in Duitsland nog verschillende strafzaken tegen Volkswagen. Zondag werd bekend dat het onderzoek naar president-commissaris Hans Dieter Pötsch wordt uitgebreid.