Eindelijk is Murray nummer één, met dank aan Lendl

Tennis

Andy Murray neemt de leiding op de wereldranglijst over van Novak Djokovic. Onder coach Ivan Lendl haalt de Schot weer zijn allerbeste niveau.

Foto Franck Fire/AFP

Niet omdat de oude nummer één van de wereld Novak Djokovic in een dip zit en al in de kwartfinale werd uitgeschakeld. Niet omdat in de halve finale zijn tegenstander Milos Raonic zich met een blessure terugtrok. Nee, Andy Murray liet zondag in de finale van het masterstoernooi in Parijs zien waarom hij en niemand anders de nieuwe aanvoerde van de wereldranglijst is. Hij versloeg het Amerikaanse servicekanon John Isner (6-3, 6-7 en 6-4), won zijn twintigste partij en vierde toernooi op rij. „Het was een onvergetelijke reis naar de top van de ranglijst”, sprak hij na afloop.

Sinds Murray in 2013 als eerste Brit sinds 77 jaar de titel pakte op Wimbledon, wordt hij beschouwd als volwaardig lid van de Big Four die sinds twaalf en half jaar heersen in het tennis. Maar nummer één van de wereld? Dan was eerder sprake van een Big Three. Roger Federer nam in februari 2004 de leiding op de wereldranglijst over van de Amerikaan Andy Roddick. De Zwitser stond verdeeld over drie perioden 302 weken bovenaan, een record. Ook Rafael Nadal leidde drie keer, in totaal 141 weken. Novak Djokovic was in drie periodes 223 weken de beste van de wereld, tot afgelopen zaterdag 122 weken op rij.

Lendl-Mauresmo-Lendl

„Het is zo moeilijk geweest om dit te bereiken”, sprak Murray (29) zaterdag in Parijs, toen hij zich na de afmelding van Raonic voor het eerst zeker wist van de felbegeerde eerste plek. Zeven jaar gelden stond hij voor het eerst tweede. Pas nu is hij de beste. „De jongens die voor me stonden zijn zo sterk. Ze behoren tot de beste tennissers aller tijden. Dus was er een geweldig seizoen nodig om hier te komen. Dit is iets waar ik jaren voor heb gewerkt. Ik vind dat ik de laatste maanden steeds het beste uit mezelf weet te halen. Ik ben trots op de positie die ik nu inneem.”

Oud-topspeler Ivan Lendl speelt als coach een belangrijke rol in het succes van Murray, die tot afgelopen weekeinde 76 weken op rij tweede stond op de ATP ranking. Bij hun eerste samenwerking, vanaf 2011, groeide Murray uit van topspeler zonder grote zege tot winnaar van twee grandslamtoernooien en olympisch goud. Toen Lendl wegens tijdgebrek stopte, koos de Schot verrassend voor een vrouwelijke coach: Amélie Mauresmo. Om dit seizoen na de verloren finale op Roland Garros toch weer verder te gaan met Lendl, naast zijn vaste coach Jamie Delgado. De samenwerking bleek opnieuw succesvol. Murray won voor de tweede keer Wimbledon en verdedigde met succes zijn olympische titel.

„Ivan heeft me veel geholpen in de tijd die we met elkaar hebben doorgebracht”, vertelde Murray in Parijs. „De eerste keer dat we samenwerkten kende ik de beste periode in mijn carrière en sinds dit jaar op Wimbledon loopt het weer fantastisch.” Sinds de verloren finale tegen Djokovic op Roland Garros verloor Murray slecht drie partijen. Na zijn uitschakeling in de kwartfinale van de US Open door Kei Nishikori is hij bezig aan de beste reeks uit zijn carrière, met zeges in Beijing, Sjanghai, Wenen en Parijs. Volgende week kan hij in de ATP World Tour Final in Londen het seizoen als nummer één afsluiten.

Drie grandslamzeges van Murray tot nu toe steken nog bleek af tegen de 17 van Federer, 14 van Nadal en 12 van Djokovic. Ook in onderlinge scores is zijn balans negatief: 11-14 tegen Federer, 7-17 tegen Nadal en liefst 10-24 tegen Djokovic. Maar het respect voor Murray is er niet minder om. Federer stuurde direct een tweet de wereld in waarin hij ‘de nieuwe koning’ feliciteerde. „Hij is zeker een speler die het verdient”, reageerde de onttroonde nummer één Djokovic in Parijs. „We kennen elkaar al heel lang, ik denk dat we elf waren toen we voor het eerst tegen elkaar speelden. Het is echt uitzonderlijk om te zien hoe hij zijn niveau in de afgelopen twaalf maanden zo omhoog heeft gebracht.“

    • Maarten Scholten