Duitser krijgt acht maanden cel vanwege nazi-tatoeage

NPD-politicus Marcel Zech wordt in hoger beroep veel zwaarder gestraft dan eind vorig jaar.

Marcel Zech (op de rug gezien) met zijn advocaat in de rechtbank vandaag.
Marcel Zech (op de rug gezien) met zijn advocaat in de rechtbank vandaag. Foto Bernd Settnick / AP

De extreemrechtse Duitse politicus Marcel Zech heeft in hoger beroep acht maanden celstraf gekregen, omdat hij in een zwembad een tatoeage van een concentratiekamp op zijn rug heeft laten zien. Dit is een aanzienlijk hogere straf dan de zes maanden voorwaardelijk die Zech eind vorig jaar in de zaak kreeg opgelegd. Dat meldt persbureau AP.

Zech had bij het hoger beroep zelf gerekend op vrijspraak.

Concentratiekamp en ‘Jedem das Seine’

Op de tatoeage zijn de contouren van een concentratiekamp te zien, met daaronder de tekst “Jedem das Seine” (“Ieder het zijne”, of losser vertaald: “Iedereen krijg wat hij verdient”), een spreuk die op een hek van voormalig concentratiekamp Buchenwald in Duitsland staat.

Het is in Duitsland verboden om nazi-symbolen in het openbaar te tonen of te dragen.

De 28-jarige politicus van de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) toonde zijn tattoo in een zwembad waar op dat moment toevallig ook een journalist aanwezig was. Die maakte er een foto van en zette deze online. Het leidde tot veel ophef in Duitsland, mede omdat de badmeesters Zech niet meteen het zwembad uit stuurden.

Toenemend geweld tegen immigranten

De rechter legde zijn oordeel vandaag uit door erop te wijzen dat een voorwaardelijke straf de samenleving wellicht het idee zou kunnen geven dat de staat “zich, oog in oog met extreemrechtse radicalisering, terugtrekt”. De rechter refereerde vervolgens aan het toenemende aantal gevallen van geweld tegen immigranten in Duitsland.

De advocaat van Zech zei na de uitspraak dat hij het nieuwe oordeel van de rechter bij nog weer een hogere rechtbank zal aanvechten. Hij zei ook dat Zech de tattoo ondertussen heeft aangepast en de afbeelding van het concentratiekamp is vervangen. De aanklager stelt echter dat de gewraakte zin “Jedem das Seine” nog wel gewoon op de rug van Zech staat.