documentaire

The Choice 2016 NPO 2, 19.55-22.00u.

None

De documentaire The Choice (PBS) maakt uitdrukkelijk geen keuze tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump, maar vertelt het levensverhaal van beiden. Dit begint bij de vroegste jeugd tot het moment dat zij zich kandidaat stellen. Vrienden, oud-klasgenoten, maar ook journalisten en biografen vertellen over de momenten die de kandidaten hebben gevormd tot wie ze nu zijn. De gesprekken worden afgewisseld met oude foto’s, video’s en geluidsfragmenten. Dit alles wordt aan elkaar gepraat door een voice-over die samen met de muziek de spanning soms wel erg hoog opvoert. In twee uur komen de kandidaten niet bij elkaar in de buurt. Hillary gaat rechten studeren in Yale, Trump gaat naar een militaire school. Hillary kiest al jong om Bill Clinton te gaan ondersteunen, Trump leeft een „playboy-leven” in Manhatten. Naar het einde van de documentaire zien wij hoe beiden zich voorbereiden op hun huidige kandidaatstelling. Trump meet zichzelf het imago van succesvolle zakenman aan door zijn eigen serie The Apprentice en Hilary wordt minister van Buitenlandse Zaken.