documentaire

De moskeemannetjes NPO 2, 22.55-23.5u.

Documentairemaker Kees Schaap volgt in De moskeemannetjes anderhalf jaar lang een groep vrijwilligers van een nieuwe Marokkaanse moskee in Roosendaal tijdens hun pogingen om binding te vinden met hun buurt. De voorzitter besluit dat te doen nadat er in 2010 op de bouwplaats een dood schaap wordt opgehangen. Tijd voor een nieuwe, „baanbrekende” aanpak. De vrijwilligers van de moskee willen geen afwachtende houding aannemen en zoeken zoveel mogelijk contact met de buurtbewoners. Dat is niet makkelijk, veel Nederlandse buren van de moskee zijn wantrouwig. Initiatieven zoals sportdagen en een etentje tijdens de Ramadan zijn geen groot succes. Er wordt ook een buurtpreventieteam opgericht. Maar als er na de aanslagen van november 2015 in Parijs een poging wordt gedaan om het gebouw in brand te steken, wordt het team alleen nog ingezet om de moskee de hele dag te bewaken. De deuren gaan dicht. Er lijkt weinig over te blijven van de nagestreefde openheid. Toch geven de ‘moskeemannetjes’, onder aanvoering van de doorzetter Omar, niet op. Lukt het ze om toch een paar bruggen te bouwen?