Opinie

Die Rutte kun je écht vertrouwen

In het VVD-campagnespotje is alles écht wat lijsttrekker Mark Rutte zegt. „We gaan het voor elkaar krijgen om het leven écht beter te maken”. Hij is „voor échte bescherming. Voor een échte samenleving. Voor een échte toekomst.”

Een psychotherapeut zou meteen op het puntje van de sofa zitten. Een patiënt die volhoudt dat hij écht geen last heeft van de dood van zijn moeder, heeft er natuurlijk de grootst mogelijke moeite mee. Dat ‘echt’ is een bezweringsformule. Rutte probeert er het wantrouwen mee te overstemmen.

De VVD-leider beantwoordde zaterdag vragen in Arnhem. Blauw gewatteerd jack, blauwe gympen. Onder de parasols bij een koffiekeetje op het Velperplein dringt het publiek om hem heen. De meeste mensen hebben helemaal geen vraag, ze willen met hem op de foto. „Gezellig”, zegt Rutte tegen een Turks-Nederlandse man. „Graag joh”, tegen een bleke jongen met zijn vriendin. „Extremely kind”, tegen een Pakistaanse chemisch ingenieur. „Verzin snel een vraag jongens”, zegt een vader tegen zijn twee zoontjes. „Dan zet ik jullie op Snapchat.”

Ik moest denken aan wat Wouter Bos donderdag bij Pauw vertelde over de verkiezingen van 2002. De PvdA-kandidaten liepen rond met pledgecards waarop beleidsbeloften stonden: zoveel huizen gaan we bouwen, het begrotingstekort met zoveel procent omlaag. Het was allemaal zinloos, want ze moesten het opnemen tegen Pim Fortuyn – „en hem vertrouwden ze wel”, zei Bos achteraf.

Dat weet de VVD ook, vandaar dat ‘dit is de man, dit is zijn bier’-spotje, waarin Rutte niets belooft, behalve dat hij écht zijn best zal doen. Vertrouwen wekken.

In Landgraaf sprak ik vorige week mensen over het Oekraïneverdrag dat Rutte ondanks het referendum gaat tekenen. Een leugenaar, noemden ze hem.

In Arnhem speelt het Oekraïneverdrag geen rol. „Mark heeft zo moeten laveren tussen babbelkousjes als Jan Roos en Thierry Baudet”, zegt VVD-lid Josette Majoor.

Anderen zijn kritischer. Tandarts Jan Willem Vaartjes zal nooit meer VVD stemmen, omdat hij dankzij dit kabinet binnenkort alleen nog aan hem toegewezen patiënten mag behandelen. „Dat druist in tegen mijn eed”, zegt hij tegen Rutte. Die lacht en betreurt dat er te weinig tandartsen zijn. „Bedrog”, vindt Vaartjes.

De gepensioneerde stuntman Gerard Stegeman, die een suggestie doet voor de pensioenen, wordt afgewimpeld met: „Daar gaan de pensioenfondsen over.” Ach, zegt Stegeman, „hij lult zich overal uit.”

Dan moet Rutte alweer weg. „Als je mij leuk vindt en de VVD niet, kun je toch een keer op mij stemmen”, zegt hij tegen een kritische roc-docente. „Doe dat, écht.”

Jutta Chorus (@juttachorus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.