Reportage

De expat-stemmer is er niet gerust op

Amerikanen in Nederland

In Nederland krijgt Clinton massale steun van expats uit de VS. Die hebben zich, net als in andere landen, massaal laten registreren.

Foto’s AFP en Reuters

Zes jaar woont ze al in Nederland, maar toch nam Zoe Gordon (36) dit jaar de moeite zich te registreren als stemmer voor de Amerikaanse verkiezingen. Zes telefoontjes naar New York kostte dat, zeker vier e-mails en flink aandringen bij het registratiekantoortje, dat zei overstelpt te worden met verzoeken.

Bij deze verkiezingen voelde Gordon pas de urgentie. Of het Trump of Clinton wordt, gaat de hele wereld aan, zegt ze. „Ik werd nog het meest aangespoord door een Russische vriendin. Zij drong erop aan dat er geen president mag komen die een vriendje van Poetin is.”

Een stem op Hillary Clinton dus. Onder Amerikanen in Nederland lijkt Clinton de uitgesproken favoriet. „Ik ken niet één iemand, niet hier en niet in de Verenigde Staten, die op Donald Trump stemt”, zegt Katie Riches (34) uit Californië. „Zelfs mijn oom van 75, die zijn hele leven Republikein is geweest, gaat nu voor de eerste keer niet stemmen op de Republikeinse kandidaat.” Net als Robert Gallicano (54) uit Utrecht. „Ik sta sinds mijn achttiende geregistreerd als Republikein. Maar ik heb Clinton gestemd.”

Absentee voters meldden zich dit jaar massaal aan, zegt Martha McDevitt-Pugh, van de Nederlandse afdeling van Democrats Abroad. Die organisatie ondersteunt Amerikaanse expats en spoort ze aan zich te laten registreren. Wereldwijd registreerden zich met behulp van Democrats Abroad 83 procent méér expatstemmers dan bij de vorige verkiezingen, dat zijn dit jaar 150.000 mensen. Hoeveel dat er precies in Nederland zijn – van de 17.000 Amerikanen die volgens het CBS in Nederland wonen – kan ze niet zeggen.

Wat McDevitt-Pugh ook van veel Amerikanen in Nederland hoort, en ook zelf meemaakt: iedereen wil het er met haar over hebben. Hoe het toch kan dat Trump de Republikeinse kandidaat kon worden. „Ik was zelf ook verrast.” Ze vertrouwt erop dat Clinton wint. „Maar het kan nog misgaan. We blijven ook hiervandaan campagne voeren.” Zoe Gordon is ook „gespannen”, zegt ze, vooral „sinds het derde debat, waar Clinton toch wel erg oncharismatisch was”.

Overtuiging

Ook iedereen uit de omgeving van Katie Riches is voor Clinton, zegt ze. „Ik denk dat we hier in Nederland zien wat er sociaal mogelijk is: dat je mensen niet aan hun lot hoeft over te laten, dat je als maatschappij voor elkaar kunt zorgen. Van Trumps ideeën staan we hier heel ver af.” Ze is blij dat ze hier woont – ook dat maakt de verkiezingen wat draaglijker.

De Republikeinse stemmer is er hier wel degelijk, zegt Renee Nielsen van de Nederlandse afdeling van Republicans Abroad. „Maar je hoort ons niet zo vaak, want Nederlandse media zijn altijd op de hand van de Democratische kandidaat. Bush was de domste president ooit, Reagan vernietigde de wereld, dat was de teneur.” En hoewel Trump misschien niet „de typische Republikeinse kandidaat is”, stemt ze vol overtuiging op hem. „Hij is de enige kans dat de Republikeinse partij het beleid kan bepalen. Wij zijn het zeer oneens met het financiële beleid van Obama. En dat de zorgverzekeringswet nu voorschrijft dat vrouwen die geen kostwinner zijn het inkomen van hun echtgenoot op moeten geven, is een privacyschending. Dat zou er onder een Republikeinse president nooit doorheen gekomen zijn.”