Parlement China stemt in met politiek ingrijpen in Hongkong

Twee activistische parlementsleden, die weigerden trouw te zweren aan China, kunnen hun ambt niet meer vervullen.

Bestuursleden van Hongkong v.l.n.r.: Carrie Lam (hoofdsecretaris administratie), Leung Chun-ying (gouverneur), Rimsky Yuen (secretaris voor justitie) en Raymond Tam (secretaris voor staatszaken).
Bestuursleden van Hongkong v.l.n.r.: Carrie Lam (hoofdsecretaris administratie), Leung Chun-ying (gouverneur), Rimsky Yuen (secretaris voor justitie) en Raymond Tam (secretaris voor staatszaken). Foto: Anthony Wallace / AFP

Het Chinese parlement heeft maandag met een interpretatie van de grondwet van Hongkong politiek ingegrepen in de stad. Twee activistische parlementsleden, die weigerden trouw te zweren aan China, kunnen hun ambt nu niet meer vervullen, meldt Reuters.

Het besluit betekent de sterkste politieke ingreep van China in Hongkong sinds 1997, het jaar waarin Hongkong weer officieel onder gezag van China werd geplaatst.

Lees ook: Frustraties van het nieuwe Hongkong.

Hoewel Hongkong bij China hoort, heeft de stad wel een eigen grondwet en verregaande autonomie. Volgens die grondwet moeten bewindspersonen trouw zweren aan Hongkong als onderdeel van China. De twee activistische parlementariërs, Yau Wai-ching en Baggio Leung, zwoeren in oktober trouw aan Hongkong, maar niet als onderdeel van China. Volgens het Chinese parlement heeft het tweetal hiermee de veiligheid en soevereiniteit van China aangetast, melden Chinese media. Het is nog niet bekend of en door wie de twee zullen worden vervangen.

Het besluit van het Chinese parlement komt nog voordat de rechtbank in Hongkong zich over de zaak heeft gebogen, tot ongenoegen van enkele lokale bewindspersonen. Zij stellen dat de autonomie van Hongkong wordt aangetast met de ingreep. De beslissing van het parlement zal naar verwachting ook tot nóg grotere onvrede leiden bij demonstranten die actie voeren voor een zelfstandig Hongkong. Zondag kwamen honderden demonstranten in de stad bij protesten in aanvaring met de politie.