Belgische striptekenaar Marc Sleen overleden

Hij werd vooral bekend om de Avonturen van Nero en Co, die tot en met 2002 in De Standaard verschenen.

Foto Marc Herremans / VUM

De Vlaamse striptekenaar Marc Sleen is zondag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Belgische media, waaronder De Standaard. Hij werd vooral bekend als maker van de Avonturen van Nero en Co, die vanaf 1947 zo’n 55 jaar lang verschenen.

Volgens zijn vrouw is hij “vredevol en waardig ingeslapen na een boeiend en boordevol leven waarin hij met zijn kunstenaarsziel en creativiteit generaties heeft verrijkt”.

Sleen werd in 1922 geboren als Marc Neels. In 1944 startte hij zijn carrière als cartoonist bij De Standaard. Drie jaar later creëerde hij zijn bekendste strip. De hoofdpersoon was toen nog detective Van Zwam, maar Nero, een inwoner van een gesticht die zich de gelijknamige Romeinse keizer waande, bleek veel populairder. Tot en met 2002 verscheen de strip dagelijks in De Standaard.

In 1998 besloot toenmalig koning Albert Sleen tot de adelstand te verheffen. Een jaar later werd hij tot ridder geslagen. Hij werd in 2011 benoemd tot ereburger van zijn woonplaats Hoeilaart. Ook is hij ereburger van het dorpje Sleen in Drenthe.

Typisch Vlaams

Sleen wordt in eigen land als een van de grootste striptekenaars ooit gezien. In het buitenland werd hij nooit zo populair. Hij was een typische Vlaamse tekenaar, zo schreef onze redacteur Hans Buddingh bij Neels’ afscheid in 2002:

“Zijn strips waren daarom moeilijker in andere landen uit te geven dan bijvoorbeeld de wereldberoemde Kuifje van Hergé. Medewerker Willem de Graeve van het Brusselse Stripmuseum zegt: “Wat Sleen verbindt met Willy Vandersteen van Suske en Wiske is het familieleven in zijn verhalen. Dat is typisch Vlaams.” De strips over Nero bevatten naast Engels getint absurdisme, soms Vlaams dialect en vaak een vleugje Belgisch surrealisme. Ruimte en tijd vormen geen beperking, hoofden van figuren worden soms afgeschroefd, en er wordt in de strip rustig van Griekenland naar Spanje geroeid.”

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch De voorpagina die ik maakte op 31/12/2002 toen Nero uit De Standaard verdween. https://t.co/KwRWToAmz8