Amerikaanse expats in Nederland weten het wel: ‘Ik stem voor het eerst op een Democraat’

Wereldwijd registreerden zich met behulp van Democrats Abroad 83 procent méér expatstemmers dan bij de vorige verkiezingen. Ook in Nederland leven deze verkiezingen extra onder Amerikaanse expats.

AFP

Zes jaar woont ze al in Nederland, maar toch nam Zoe Gordon (36) dit jaar de moeite om zich te registreren als stemmer voor de Amerikaanse verkiezingen. Zes telefoontjes naar New York kostte dat, zeker vier e-mails en flink aandringen bij het registratiekantoortje, dat zei overstelpt te worden met verzoeken. Maar ze werd absentee voter.

Bij deze verkiezingen voelde Gordon pas de urgentie. Of het Trump of Clinton wordt, gaat de hele wereld aan, zegt ze. „Ik werd nog het meest aangespoord door een Russische vriendin. Zij drong erop aan dat er geen president mag komen die een vriendje van Poetin is.”

Ze heeft haar stembiljet inmiddels op de bus gedaan – een stem op Hillary Clinton dus. Onder Amerikaanse Nederlanders lijkt Clinton de uitgesproken favoriet. „Ik ken niet één iemand, niet hier en niet in de Verenigde Staten, die op Donald Trump stemt”, zegt Katie Riches (34) uit het overwegend Democratische Californië. „Zelfs mijn oom van 75, die zijn hele leven Republikein is geweest, gaat nu voor de eerste keer niet stemmen op de Republikeinse kandidaat.” Net als Robert Gallicano (54) uit Utrecht. „Ik sta sinds mijn achttiende geregistreerd als Republikein. Maar ik heb Clinton gestemd.”

Iedereen wil het er met haar op verjaardagsfeestjes over hebben.

Absentee voters meldden zich dit jaar massaal aan, zegt Martha McDevitt-Pugh, die werkt voor de Nederlandse afdeling van Democrats Abroad. Die organisatie ondersteunt en spoort Amerikaanse expats aan om zich als kiezer te laten registreren. „Mensen die al dertig jaar hier wonen en zich eerder niet betrokken voelden, stemmen nu toch.” Wereldwijd registreerden zich met behulp van Democrats Abroad 83 procent méér expatstemmers dan bij de vorige verkiezingen, dat zijn dit jaar 150.000 mensen. Hoeveel dat er precies in Nederland zijn – van de 17.000 Amerikanen die volgens het CBS in Nederland wonen – kan ze niet zeggen.

‘Het kan nog misgaan’

Wat McDevitt-Pugh ook van veel Amerikaanse Nederlanders hoort, en ook zelf meemaakt: iedereen wil het er met haar over hebben. Op verjaardagsfeestjes, bijvoorbeeld. Wie ze denkt dat het gaat worden, hoe het toch kan dat Trump de Republikeinse kandidaat kon worden. „Ik was zelf ook verrast.” Ze vertrouwt erop dat Clinton wint. „Maar het kan nog misgaan. We blijven ook hiervandaan campagne voeren.” Zoe Gordon is ook „gespannen”, zegt ze, vooral „sinds het derde debat, waar Clinton toch wel erg oncharismatisch was”.

Ook iedereen uit de Nederlandse omgeving van Katie Riches is voor Clinton, zegt ze. „Ik denk dat we hier in Nederland zien wat er sociaal mogelijk is: dat je mensen niet aan hun lot hoeft over te laten, dat je als maatschappij voor elkaar kunt zorgen. Van Trumps ideeën staan we hier heel ver af.” Ze is blij dat ze hier woont – ook dat maakt de verkiezingen een beetje draaglijker.

Nielsen stemt vol overtuiging op Donald Trump, hoewel hij misschien niet „de typische Republikeinse kandidaat is”.

Nou, de Republikeinse stemmer is er hier wel degelijk, zegt Renee Nielsen van de Nederlandse afdeling van Republicans Abroad. „Maar je hoort ons niet zo vaak, want Nederlandse media zijn altijd op de hand van de Democratische kandidaat. Bush was de domste president ooit, Reagan vernietigde de wereld, dat was de teneur.” En hoewel Trump misschien niet „de typische Republikeinse kandidaat is”, stemt Nielsen vol overtuiging op hem. „Hij is de enige kans dat de Republikeinse partij het beleid kan bepalen. Wij zijn het zeer oneens met het financiële beleid van Obama. En dat de zorgverzekeringswet nu voorschrijft dat vrouwen die geen kostwinner zijn het inkomen van hun echtgenoot op moeten geven, is een privacyschending. Dat zou er onder een Republikeinse president nooit doorheen gekomen zijn.”