Hele centrale ondernemingsraad politie teruggetreden

Waarnemend voorzitter Anja Nijs zegt dat tot aftreden is besloten omdat “de geloofwaardigheid van het medezeggenschapsorgaan van de politie is beschadigd en aangetast”.

De COR was vandaag bijeen in het Gelderse Warnsveld, waar de Politie Academie is gevestigd.
De COR was vandaag bijeen in het Gelderse Warnsveld, waar de Politie Academie is gevestigd. Foto Vincent Jannink/ANP

De voltallige, ruim dertig leden tellende centrale ondernemingsraad (COR) van de politie is maandagavond na crisisberaad op de politieacademie in Warnsveld afgetreden. Waarnemend voorzitter Anja Nijs zegt dat tot aftreden is besloten omdat “de geloofwaardigheid van het medezeggenschapsorgaan van de politie is beschadigd en aangetast”.

De COR kwam bijeen nadat korpschef Erik Akerboom van de politie vorige week dinsdag had gezegd dat de uitgaven van de COR jarenlang ondoelmatig en disproportioneel zijn geweest. Onder voorzitterschap van Frank Giltay zijn onder meer tienduizenden euro’s uitgegeven aan feestjes, etentjes en adviseurs.

Lees ook: Bij de politie vallen voortdurend lijken uit de kast

Het is onduidelijk hoe het nu verder moet met de besluitvorming bij de politie waar zo’n 63.000 mensen werken. Voor belangrijke beslissingen is instemming van de COR nodig. Op de site schrijft de COR: “De komende dagen gaan we terug naar de ondernemingsraden en de korpschef om te zien hoe wij de demissionaire periode in gaan vullen.”

Anja Nijs is aangedaan door alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Vooral binnen de politie is een storm van kritiek losgebarsten op de geldverkwisting door ‘hun’ vertegenwoordigers.

“Het is erg dat er nu zo wordt getwijfeld aan onze geloofwaardigheid. We hebben ook keihard gewerkt en goede dingen gedaan maar dat wil de buitenwereld niet meer horen.”

Minister Van der Steur (Justitie en Veiligheid, VVD) moet binnenkort bekendmaken hoe en wie het onderzoek gaat verrichten naar de voormalige korpschef Gerard Bouman. Hij stemde in met de hoge uitgaven van de COR.