Aanval op IS-bolwerk Raqqa gaat beginnen

Syrië

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een door de VS gesteunde militie die vooral bestaat uit Syrische Koerden, hebben aangekondigd dat het offensief om IS-bolwerk Raqqa is begonnen.

Commandanten van de SDF maakten dat zondag bekend op een persconferentie in het Syrische stadje Ain Issa, zo’n 35 kilometer ten noorden van Raqqa. Daar las een woordvoerder een verklaring voor. Volgens de SDF coördineren de VS de aanval en komt er Amerikaanse luchtsteun, terwijl de SDF met 30.000 man grondtroepen de officieuze hoofdstad van IS zullen aanvallen. Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben luchtsteun toegezegd.

In de Jordaanse hoofdstad Amman bevestigde de Amerikaanse afgezant voor de coalitie tegen IS, Brett McGurk, het nieuws over de gecoördineerde aanval. De Amerikaanse generaal Joseph Dunford was in Ankara om te praten over de Turkse zorgen over de rol van de Koerdische milities. De SDF bestaan voor een belangrijk deel uit Koerdische strijders van de YPG-militie, die wordt gezien als militaire bondgenoot van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Voor Turkije lijkt geen rol weggelegd in het offensief. Een week geleden nog opperde de Turkse minister van Defensie dat door Turkije gesteunde troepen „een goed alternatief” konden zijn voor de Koerdische strijdkrachten. Maar de Koerden willen niet dat Turkije zich bemoeit met wat ze een „interne Syrische aangelegenheid” noemen. Ook beweren de Koerden dat de VS hebben toegezegd dat Turkije zich buiten het offensief houdt. Hoe dan ook moeten de SDF eerst de dorpen en steden rond Raqqa innemen. Het zal naar verwachting nog een paar maanden duren voordat de aanval op de stad zelf begint.

President Erdogan houdt intussen vast aan de lijn dat Raqqa veroverd kan worden zonder hulp van de Koerden. Deze zomer lanceerde Turkije een aanval met Arabische en Turkmeense rebellen tegen IS. Opzet is een bufferzone te creëren tussen IS en de Turkse grens. Ankara wil voorkomen dat de Koerden door de oorlog tegen IS gebiedsuitbreiding boeken.