Zuid-Koreanen willen af van hun ‘leugenachtige’ president Park

Demonstraties Seoul

Woede over nauwe banden met de dochter van sekteleider houdt het land al weken in zijn greep.

Foto Ed Jones/AFP
Seoul

Tientallen briefjes, geplakt op een metalen hek bij het Gwanghwamunplein in het centrum van Seoul, herinneren aan de grote betoging van zaterdag tegen president Park Geun-hye. Zo’n 45.000 Zuid-Koreanen demonstreerden daar voor haar aftreden in verband met een opmerkelijk corruptieschandaal, dat parallellen vertoont met de Greet Hofmansaffaire van de jaren vijftig in Nederland. Op de post-itbriefjes staan teksten als: ‘Park, negeer niet de stem van het volk’, ‘Park, je moet aftreden voor het land’. En dwingender nog: ‘Park, ga!’.

De demonstranten en de briefjesschrijvers verwijten president Park dat ze zich jaren lang in hoge mate heeft laten beïnvloeden, naar wordt aangenomen ook in belangrijke staatszaken, door haar oude vriendin Choi Soon-sil. Choi, die inmiddels in voorarrest zit, wordt er ook van verdacht dat ze zichzelf door haar connecties met president Park via twee door haar opgerichte ngo’s financieel bevoordeelde. Zo zou ze een bedrag van 70 miljoen dollar hebben binnengehaald.

De vriendschap van Park en Choi gaat terug tot de jaren zeventig, toen Park eerst haar moeder en vijf jaar later ook haar vader, de toenmalige president Park Chung-hee, verloor bij moordaanslagen. Park raakte in die voor haar moeilijke jaren onder de invloed van Choi’s vader Choi Tae-min, die een obscure sekte leidde. Via hem raakte ze ook bevriend met zijn dochter.

Zondag werd duidelijk dat er ook arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd tegen twee naaste medewerkers van Park. De president verontschuldigde zich de afgelopen week twee keer in een emotionele toespraak op tv voor de affaire, maar de oppositie noemde het meteen ‘ongemeend’.

Chul-Woon Kim van de vervoersvakbond KPTU, die met een collega naast het hek op het plein zit op een isoleermatje, slaapzak over de knieën, denkt dat mensen de president ondanks haar excuses nog steeds een „leugenaar” vinden. De vakbonden liggen al langer overhoop met Parks regering. Vorig jaar november demonstreerden er nog 80.000 mensen tegen de invoering van door de staat opgelegde boeken in het onderwijs en versoepeling van het ontslagrecht.

„Park vertegenwoordigt slechts de grote conglomeraten, maar is geen president voor de arme en werkende mensen”, zegt Kim. Hij wijst op het gebrek aan sociaal vangnet voor ouderen en op de hoge werkloosheid onder jongeren. Die is met circa 10 procent twee keer zo hoog als de algemene werkloosheid.

De hoge zelfmoordcijfers onder beide leeftijdsgroepen worden in Zuid-Korea door deskundigen dikwijls mee in verband gebracht. Kim: „Park heeft de armen alleen maar armer gemaakt.”