Zeker 19 doden bij gevechten in Somalische Puntland

Door het geweld werd de wapenstilstand tussen de semi-autonome regio’s Galmudug en Puntland geschonden.

Archieffoto van soldaten van het Somalische leger in de hoofdstad Mogadishu. Foto Feisal Omar/ Reuters

De wapenstilstand in twee semi-autonome regio’s in Somalië heeft slechts een week standgehouden. Op zondag braken er gevechten uit tussen legers van Galmudug en Puntland waarbij zeker negentien doden vielen, zo meldt persbureau Reuters.

De strijd vond plaats in de buurt van de grensstad Galkayo. Beide partijen zeggen dat de ander schuldig is aan het uitbreken van het geweld.

Hulp Dubai bij wapenstilstand

Bij de wapenstilstand, die totstandkwam met hulp van Dubai, was afgesproken dat beide legers zich zouden terugtrekken uit Galkayo. Inwoners die waren gevlucht uit dit gebied vanwege eerdere gevechten zouden kunnen terugkeren. Het akkoord werd verwelkomt door beide regio’s en de federale president van Somalië.

Sinds de val van de Somalische dictator Mohamed Said Barre, begin jaren negentig, wordt het land geteisterd door geweld. Vooral de terroristische beweging Al Sahaab is verantwoordelijk voor de vele oorlogslachtoffers.

De plaats waar de gevechten plaatsvonden

    • Huib de Zeeuw