Wapendeals tussen China en Rusland werken VS tegen

Defensie-uitgaven

China besteedt 215 miljard dollar aan defensie, met Rusland als nieuwe partner. China geeft nu na de VS het meeste aan defensie uit.

Foto AP

De Chinese wapenwedloop is met de aanschaf van Russische gevechtsvliegtuigen en luchtdoelraketten voor 8 miljard dollar in volle gang. De landen verklaarden zondag dat in 2017 de eerste 4 van 24 Sukhoi Su-35’s aan de Volksbevrijdingsluchtmacht geleverd worden. De Su-35 is onzichtbaar voor radar en kan worden ingezet tegen doelen op zee en op land. Rusland gaat aan China ook S-400-luchtafweerraketten leveren en leidt nu ook Chinese piloten op.

Militaire analisten verwachten dat China met deze Russische wapenleveranties op middellange termijn in de lucht boven de aangrenzende zeeën het overwicht heeft op Japan én de Amerikaanse luchtmacht kan weerstaan. Een ingrijpend gemoderniseerde Chinese luchtmacht zal dan in staat zijn desgewenst de in 2013 ingestelde luchtverdedigingszone boven de Oost-Chinese Zee af te sluiten. De autoriteiten in Beijing overwegen een soortgelijke zone in te stellen boven de Zuid-Chinese Zee.

Hervorming van de Chinese strijdkrachten is een van de belangrijkste politieke projecten van de Chinese president en partijleider Xi Jinping, die onlangs ook de titel van opperbevelhebber aan zijn functies toevoegde. China besteedt dit jaar 215 miljard dollar (193 miljard euro) aan zijn defensie. Het geld gaat naar grootscheepse reorganisaties, nieuwe vliegdekschepen, gevechtsvliegtuigen en cyberoorlogtechnologie. Ook ontwikkelt China zelf nieuwe gevechtsvliegtuigen, zoals vorige week bleek bij de onthulling van de J-20, het eerste Chinese gevechtsvliegtuig met zogeheten stealth-capaciteit.

China is nu na de VS het land dat het meest uitgeeft aan militaire zaken en is op de lijst van het Stockholm International Peace Research Institute de op twee na grootste importeur van defensietechnologie. Met de nieuwe leveranties van geavanceerd wapentuig is Rusland over de bekende bezwaren tegen Chinese kopieerpraktijken gestapt. Lang gold in Moskou een informeel verbod op het leveren van het beste materiaal aan China, uit vrees dat de technologie meteen zou worden nagemaakt. Nu zijn ook de Russische wapenmakers ervan doordrongen dat alle buitenlandse technologie die aan China wordt geleverd, binnen de kortste tijd wordt gekopieerd of dat daartoe een poging wordt gedaan.

Ook heeft de Russische wapenindustrie de Chinese orders hard nodig. Analisten denken dat Rusland China graag wil helpen bij het hinderen en uiteindelijk verdrijven van de VS uit de zeeën die aan China grenzen.

    • Oscar Garschagen