VN stellen onderzoek in naar bombardement VS in Kunduz

Bij het bombardement van afgelopen donderdag vielen ruim dertig burgerslachtoffers.

Het verwoeste ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz, vlak na de aanval in oktober 2015.
Het verwoeste ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz, vlak na de aanval in oktober 2015. Foto Najim Rahim / AFP

De Verenigde Naties start een onderzoek naar een door het Amerikaanse leger uitgevoerde luchtaanval die aan tweeëndertig burgers het leven kostte. De luchtaanval vond donderdag plaats in de provincie Kunduz, in het noorden van Afghanistan.

Het Amerikaanse leger voerde het bombardement, waarbij voornamelijk vrouwen en kinderen de dood vonden, naar eigen zeggen uit om een afvaardiging van Afghaanse legerofficieren en Amerikaanse adviseurs te beschermen. De groep werd donderdag aangevallen door Talibaanstrijders. Daarbij kwamen drie Afghaanse en twee Amerikaanse militairen om het leven.

Het hoofd van de Verenigde Naties in Afghanistan, Tadamichi Yamamoto, laat zich in een persbericht in harde bewoordingen uit over de uitgevoerde luchtaanval:

“Burgerslachtoffers zijn onacceptabel en ondermijnen de pogingen om stabiliteit en vrede te brengen in Afghanistan. Legereenheden moeten er alles aan doen om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken.”

De Amerikaanse legerleiding heeft in een verklaring spijt betuigt aan de onschuldige burgerslachtoffers die zijn gevallen. Dat meldt persbureau Reuters.

Artsen zonder Grenzen

Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten luchtaanvallen uitvoerden in Afghanistan waarbij burgerslachtoffers vielen. In oktober vorig jaar werd een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz door de Verenigde Staten aangevallen. Daarbij kwamen tweeënveertig mensen om het leven. Geen van de Amerikaanse militairen werd uiteindelijk vervolgd.

Lees ook: De analyse van onze deskundige Carolien Roelants, burgers zijn weer een militair doelwit.