Ten minste 21 doden bij aanslagen in Irak

Twee met explosieven beladen ambulances zijn in Tikrit en Samarra tot ontploffing gebracht. De aanslagen zijn vermoedelijk het werk van IS.

Beeld van Baghdad, waar vorige maand meerdere doden vielen bij een zelfmoordaanslag. De aanval is vermoedelijk het werk van dezelfde groepering die ook de twee aanslagen deze zondag heeft gepleegd. Foto Karim Kadim/ AP

Bij twee bomaanslagen in het Iraakse Tikrit en Samarra zijn zondag ten minste 21 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. In beide steden werd een met explosieven beladen ambulance tot ontploffing gebracht. De aanslagen - die waarschijnlijk aan elkaar gelinkt zijn - zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

In Tikrit, in het noorden van Irak, reed een zelfmoordterrorist met de explosieven in op een controlepunt, aan de zuidelijke toegangsweg tot de stad. Dat gebeurde op het drukste moment van de ochtend. Bij de aanslag kwamen volgens lokale autoriteiten dertien mensen om het leven, meldt persbureau Reuters. Het dodental kan nog verder oplopen.

De tweede aanval werd gepleegd in Samarra, een historische stad ten zuiden van Tikrit. Een zelfmoordterrorist reed daarbij met zijn voertuig naar een parkeerplaats nabij de shi’itische al-Askari moskee. Nadat hij was uitgestapt liet hij eerst de ambulance ontploffen en vervolgens zichzelf. Ten minste acht mensen kwamen daarbij om het leven. Onder hen waren twee pelgrims uit Iran.

Opgeëist door IS

De aanslagen zijn het werk van een groep Soennitische moslims die de afgelopen tijd in Irak al vaker hebben toegeslagen uit naam van IS. Dat heeft de terreurbeweging via het eigen persbureau Amaq laten weten. De groep was de laatste weken verantwoordelijk voor aanvallen in onder meer de hoofdstad Baghdad en de Koerdische stad Kirkuk.

De aanslagen komen op een moment dat Irak bezig is aan een groot offensief waarbij de stad Mosul heroverd moet worden op IS. Het Iraakse regeringsleger en Koerdische pershmerga’s zijn inmiddels de voorsteden van Mosul binnengetrokken.

    • Jorg Leijten