Pro-Koerdische partij HDP staakt werk in Turks parlement

Donderdag werden twaalf parlementariërs, onder wie de twee partijleiders, gearresteerd omdat ze medewerking weigerden aan een antiterreuronderzoek.

Demonstranten in de Turkse stad Istanbul houden borden omhoog waarop "blijf van mijn gemeente af" staat geschreven. Foto: Yasin Akgul / AFP

De pro-Koerdische oppositiepartij HDP staakt haar werkzaamheden in het Turkse parlement. Dat liet de partij zondag weten in een verklaring. Volgens een woordvoerder blijft de HDP in het parlement, maar zullen de plenaire sessies worden geboycot.

De partij neemt de stap nadat donderdag twaalf parlementariërs, onder wie partijleiders Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag, werden opgepakt. Daar kwamen zaterdag de arrestaties van negen lokale HDP-bestuurders bij.

Volgens Turkse media werden de partijleden opgepakt omdat de HDP weigert mee te werken aan een antiterreuronderzoek. De Turkse president Erdogan beschuldigt de HDP ervan banden te hebben met de Koerdische terreurbeweging PKK. Politici van de HDP liggen in Turkije onder vuur omdat ze weinig moeite zouden doen om afstand te nemen van PKK-aanslagen. Ook duiken er HDP’ers op bij begrafenissen van gesneuvelde PKK-leden.

TAK eist bomaanslag Diyarbakir op

Enkele uren na de arrestaties ontplofte er in de Zuid-Turkse stad Diyarbakir een autobom, met elf doden en minstens honderd gewonden als gevolg. De beschuldigende vinger ging vrijwel meteen richting de PKK, die de aanslag niet opeiste. Inmiddels hebben de Koerdische Vrijheidsvalken (TAK), een van de PKK afgesplitste strijdgroep, de aanslag opgeëist op een nieuwswebsite, zo meldt persbureau Reuters. Opvallend is dat terreurbeweging Islamitische Staat ook al claimde achter de aanslag te zitten.

De Vrijheidsvalken waren ook verantwoordelijk voor twee grote aanslagen dit voorjaar in Ankara en Istanbul, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. In juni kwamen bij een aanslag op een politiebus in Istanbul elf mensen om het leven.

Yildirim: terreur gefinancierd

In reactie op de boycot van HDP heeft de Turkse premier Binali Yildirim zondag herhaald dat de partij volgens hem banden heeft met een terreurgroepering:

“Jarenlang hebben we jullie opgroepen om je uit te spreken tegen terrorisme en terroristische organisaties. Toch wilden jullie niet luisteren. Met geld dat was bedoeld voor de burgers is jarenlang terreur gefinancierd. Wie onze natie schade berokkent, zal daarvoor een prijs betalen. Niet alleen zij die bomaanslagen uitvoeren, maar ook hun supporters.”

‘Gevolgen boycot blijven beperkt’

Met boycot van het parlement wil de politieke partij HDP, voluit Democratische Partij van de Volkeren, het signaal afgeven dat het niet meer in de politiek gelooft. De HDP is de op twee na grootste partij in het Turkse parlement, met 59 van de 550 zetels. NRC-correspondent Marloes de Koning verwacht desondanks niet dat de boycot tot grote problemen zal leiden in het Turkse parlement.

“De regerende AKP heeft een meerderheid, en trekt zich sowieso weinig van de oppositie aan de laatste tijd. Vergeet ook niet dat de andere partijen hebben ingestemd met het opheffen van immuniteit van parlementariërs, zodat deze mensen vervolgd kunnen worden. Politieke vrienden heeft de HDP niet meer.”

    • Jorg Leijten
    • Sjoerd Klumpenaar