Mensenrechtentulp voor Pakistaanse internetactiviste

Nighat Dad krijgt de prijs voor haar inzet voor de digitale rechten en bescherming van vrouwen en gemarginaliseerde groepen, aldus de regering.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zondag de Mensenrechtentulp uitgereikt aan Nighat Dad. Foto Bart Maat/ANP

De Pakistaanse internetactiviste Nighat Dad krijgt dit jaar de Mensenrechtentulp van de Nederlandse regering. De oprichtster van de Digital Rights Foundation ontvangt de mensenrechtenprijs vanwege haar inzet voor de digitale rechten en bescherming van vrouwen en gemarginaliseerde groepen op sociale media, zo is zondag bekendgemaakt.

Met haar stichting ondersteunt Dad vrouwelijke internetgebruikers, onder meer door het geven van digitale veiligheidstrainingen. Ook doet de NGO onderzoek naar de manier waarop er in Pakistan met digitale privacy wordt omgegaan en heeft de activiste een hulplijn opgericht voor slachtoffers van cyberpesten.

Jaarlijkse prijs

Dad ontvangt de prijs op 10 december in Den Haag uit handen van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Over de toekenning van de Mensenrechtentulp aan de Pakistaanse, zegt de bewindspersoon in een persbericht:

“Ondanks de vele bedreigingen aan haar adres, strijdt Nighat Dad op innovatieve en unieke wijze voor betere naleving van mensenrechten in Pakistan. Dad is een pionier die praktische belemmeringen voor internettoegang wegneemt, met name gericht op vrouwen.”

De Mensenrechtentulp wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt. Aan de prijs is een beeld en een bedrag van 100.000 euro verbonden. Vorig jaar ging de tulp naar IRA-Mauritania, een organisatie die zich inzet om een eind te maken aan slavernij in Mauritanië.

    • Jorg Leijten