Keitany wint voor derde keer op rij marathon New York

Bij de mannen won de pas 20-jarige atleet Ghirmay Ghebreslassi, hij pakte vorig jaar de wereldtitel in Peking.

De Keniaanse atleet Mary Keitany wint voor de derde keer op rij de marathon van New York. Foto Mike Segar/ Reuters

Mary Keitany heeft zondag voor de derde keer op rij de prestigieuze marathon van New York gewonnen. De 34-jarige Keniaanse was met afstand de sterkste in een tijd van 2.24,36. Bij de mannen won de Eritreese hardloper Ghirmay Ghebreslassie in 2.07,51, zo meldt The New York Times.

De 20-jarige Ghebreslassie is de jongste atleet die de wint in Big Apple. Hij verraste vorig jaar met de wereldtitel in Peking. De Keniaan Lucas Rotich werd tweede op meer dan een minuut achterstand: 2.08,53. Abdi Abdirahman, de in Somalië-geboren Amerikaanse loper, werd derde in 2.11,23.

Keitany klasse apart

Bij de vrouwen was de wedstrijd na het tweede gedeelte van de marathon al beslist. Geen enkele loopster kon Keitany volgen. Haar landgenote Sally Kipyego werd tweede op ruim drieënhalve minuut afstand in een tijd van 2.28,01. De Amerikaanse Mully Huddle, die haar debuut maakte bij de marathon, werd verrassend derde in 2.28,13.

Het is niet voor het eerst dat een vrouw drie keer op rij de marathon van New York wint. Het lukte de Noorse atleet Grete Waitz twee keer in de jaren zeventig en tachtig.

    • Huib de Zeeuw