Hollandse kunst als emoji

Young knipte digitaal de hoofden uit
Young knipte digitaal de hoofden uit

Een emoji is handig om een gevoel mee uit te drukken. Om in een sms’je of appje iets duidelijk te maken wat je met woorden niet kunt zeggen. Maar zijn ze ook geraffineerd?

Matig, vond de Amerikaanse schrijfster en kunstenaar Molly Young. Ze besloot zelf iets beters te bedenken, en kwam zo terecht bij oud-Hollandse kunstenaars. Want wie kunnen menselijke emoties nou beter weergeven dan zij? Dus bouwde Young samen met haar vriend Teddy Blanks de nieuwe iOs-app Rejoinders, waarmee je gezichten uit schilderijen van de Nederlandse en Vlaamse Renaissance als emoji naar je vrienden kunt sturen.

Volgens Young zijn het juist de schilderijen uit de Lage Landen die geschikt zijn voor emoji-gebruik. „Laten we eerlijk zijn: de Nederlanders waren het bekwaamst in het weergeven van het hele menselijke emotionele spectrum.”

Volgens Young kunnen de emoji’s niet vaak genoeg gebruikt gaan worden: „Iedereen verdient het om drie eeuwen kunstgeschiedenis binnen handbereik te hebben.”