Wat stemt Amerika dinsdag? Loretta Trasatti (77) woont in een seniorencomplex buiten Philadelphia. De weduwe wordt net als andere bewoners met een bus opgehaald om te gaan stemmen.

Kort Amerikaans 13/14

‘Haar man was goed, zij zal zijn lijn doorzetten’

Tot 8 november voelt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Loretta Trasatti (77) woont in een seniorencomplex buiten Philadelphia. De weduwe wordt net als andere bewoners met een bus opgehaald om te gaan stemmen.
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

„Ik ga zeker op Hillary Clinton stemmen. Zij is de enige met de juiste ervaring en dat vind ik het belangrijkste. Ik vond haar man een goede president en ik denk dat zij zijn lijn voortzet. Zij heeft zich bovendien altijd ingezet voor de rechten van vrouwen en kinderen. Het krijgt niet zo veel aandacht, maar ik vind het heel bijzonder dat ik nog mag meemaken dat we een vrouwelijke president krijgen. Ik heb eerder zowel op Democraten als Republikeinen gestemd, maar deze keer twijfel ik geen moment.”

Waarom zijn ouderen volgens u verdeeld over hun steun voor Hillary Clinton of Donald Trump?

„Ik begrijp dat eerlijk gezegd niet. Hier in huis ken ik maar één iemand die voor Trump is, en die kan me niet goed uitleggen waarom. Je hoort er wel over op het nieuws, dat er ouderen zijn die terug willen naar een tijd die niet meer bestaat, of eigenlijk nooit bestaan heeft. Ik voel sympathie voor mensen die terugkijken op hun leven en tot hun verdriet zien dat de banen in de mijnen, waar zij hun hele leven hebben opgeofferd, zijn verdwenen. Maar wat denk je dat Trump daaraan gaat doen? We rijden ook niet meer met paard-en-wagen?

„Mensen lijken wel gek geworden. Trump is onwetend, onbeschoft en praat op een schandalige manier over vrouwen. Ik vind het werkelijk beangstigend dat die nare man onze volgende president zou kunnen worden.”

Hoe zal uw leven veranderen onder een president Trump of een president Clinton?

„Ik maak me mijzelf niet zoveel zorgen, ik heb een geweldig leven gehad. Maar ik heb kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen die nog een hele toekomst voor zich hebben. Trump brengt onzekerheid. Je weet niet wat hij gaat doen, je weet niet wat voor ruzie hij met andere landen gaat maken.

„Voor mijzelf zijn zorgkosten het grootste probleem. Ik ben verzekerd, maar niet voor alles, elke maand betaal ik 300 euro voor allerlei medicijnen, vooral die tegen diabetes. Mensen die in dit complex wonen, kunnen dat niet betalen. Ik hoop dat medicijnen onder president Clinton minder duur worden.”