FBI vindt geen nieuwe aanwijzingen voor strafbare feiten e-mails Clinton

De FBI heeft geen nieuwe aanwijzingen voor strafbare feiten gevonden in de e-mails van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Zij zal daarom niet worden aangeklaagd voor het gebruik van een privéserver voor zakelijk mailverkeer. Dat heeft FBI-directeur James Comey zondag in een brief aan het Congres laten weten.

In juli werd besloten Clinton niet aan te klagen voor het gebruik van een privéserver voor haar zakelijk mailverkeer. Recent, op 28 oktober, werden nieuwe mails gevonden op de laptop van voormalig politicus Anthony Weiner, waarna het onderzoek werd heropend. Comey zorgde daarmee voor grote consternatie. Met het onduidelijke briefje over de heropening van het onderzoek zou hij de campagne hebben beïnvloed. Vervolgens zou hij tot vlak voor de verkiezingen hebben gewacht met het openbaar maken van de heropening van het onderzoek.

Op de laptop van Weiner, naar wie de FBI onderzoek doet wegens verdenking van sexting met een minderjarige, waren niet eerder onderzochte mails ontdekt. Weiner is verwikkeld in een echtscheiding met Huma Abedin, een belangrijke medewerker van Clinton.

Na de heropening van het onderzoek nam het verschil tussen Clinton en Trump in de peilingen flink af. De belangrijke opiniepeiler Nate Silver gaf haar twee weken geleden 89 procent kans op het presidentschap. Zondag, voor het bekendworden van de nieuwste FBI-brief, was dat nog 64,5 procent.

Het campagneteam van Clinton verklaarde tegenover persbureau AP „blij” te zijn dat de kwestie opgelost is. Donald Trump reageerde tijdens een campagnebijeenkomst in Minneapolis niet in rechtstreekse bewoordingen op de FBI-brief. Wel zei hij: „Naar Hillary Clinton zal lang strafrechtelijk onderzoek worden gedaan.” Zijn aanhangers riepen: „Sluit haar op.”

In het nieuws pagina 5-7