FBI: ook na nieuwe mails geen aanklacht Clinton

Het campagneteam van Hillary Clinton heeft verklaard “blij” te zijn dat de kwestie opgelost is.

FBI-directeur James Comey
FBI-directeur James Comey Foto Yuri Gripas / AFP

De FBI heeft geen nieuwe aanwijzingen voor strafbare feiten gevonden in de e-mails van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Zij zal daarom niet worden aangeklaagd voor het gebruik van een privéserver voor zakelijk mailverkeer. Dat heeft FBI-directeur James Comey zondag in een brief aan het Congres laten weten, meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar Acosta Jim Acosta New Comey letter: FBI has not changed its conclusion regarding Clinton use of personal email server https://t.co/IdKT1gweMf

In juli werd besloten Hillary Clinton niet aan te klagen voor het gebruik van een privéserver voor haar zakelijk mailverkeer. Recent werden nieuwe mails gevonden op de laptop van voormalig politicus Anthony Weiner, waarna het onderzoek werd heropend.

Lees ook: De mailkwestie die Clinton achtervolgt.

Comey reageert in de brief aan het Congres als volgt:

“Na intensief onderzoek van de FBI naar een groot aantal mails blijven wij bij onze conclusie niet tot een aanklacht over te gaan.”

Het campagneteam van Hillary Clinton heeft tegenover persbureau AP verklaard “blij” te zijn dat de kwestie opgelost is. De aankondiging van de FBI komt twee dagen voor de presidentsverkiezingen op een gunstig moment voor Clinton. Het laten vallen van een aanklacht is nog niet meegewogen in de meest recente verkiezingspeilingen.

De campagneleider van Trump, Kellyanne Conway zegt dat Clinton ook met deze conclusie van de FBI nog steeds heeft “gelogen over staatsgevoelige informatie” en “roekeloos” heeft gehandeld.

Twitter avatar KellyannePolls Kellyanne Conway If FBI conclusions remain unchanged, that means she still was reckless & careless, still lied about classified info, lied re: # of devices

Donald Trump heeft alleen indirect gereageerd op de brief van Comey, door op een bijeenkomst in Minneapolis te zeggen dat Clinton wordt “beschermd door een gemanipuleerd systeem”.