Eagles bezorgt Feyenoord eerste nederlaag, gelijkspel Ajax

AZ speelt met 2-2 gelijk tegen Ajax. Heracles wint knap in Arnhem van Vitesse (1-2) en FC Utrecht wint met dezelfde cijfers van Excelsior.

Jarchinio Antonia na zijn goal tegen koploper Feyenoord. Zijn doelpunt was voldoende voor de winst.
Jarchinio Antonia na zijn goal tegen koploper Feyenoord. Zijn doelpunt was voldoende voor de winst. Foto ANP

Feyenoord is tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. Go Ahead Eagles was in Deventer met 1-0 te sterk. De koploper profiteerde niet van het gelijkspel van Ajax tegen AZ (2-2). Ook subtopper Vitesse verloor met 1-2 van Heracles.

Eerder op zondag won FC Utrecht thuis met 2-1 van Excelsior.

Agressief en sterk spelende Eagles

Na het gelijkspel tegen Ajax en Heereveen heeft de club uit Rotterdam-Zuid weer punten gemorst. Tegen nummer laatst werd een doelpunt van buitenspeler Jarchinio Antonia de club fataal. Aan deze score ging een grove fout van verdediger Jan-Arie van der Heijden vooraf. Hij verspeelde in de 30ste minuut op de rand van de zestien de bal aan Daryl Maatsen die strak voorgaf.

Het doelpunt was niet onverdiend. Go Ahead Eagles speelde fel en agressief. Het won veel duels en dwong daardoor kansen af. Feyenoord kwam moeilijk onder de druk vandaan. Het miste het vertrouwde middenveld met Tonny Vilhena en Karim El Ahmadi.

Lees ook Feyenoord was zichzelf niet

Kort na het tegendoelpunt dacht Van der Heijden zijn fout te herstellen, hij kopte raak na een voorzet van Steven Berghuis. Dit doelpunt werd afgekeurd omdat de buitenspeler hands zou hebben gemaakt. Na rust had Feyenoord een aantal kansen op de gelijkmaker, maar invallers Jens Toornstra en Eljero Elia waren niet secuur genoeg. Ook de derde wisselspeler, spits Michiel Kramer die tegen NEC nog de winnende treffer maakte, kon niet zorgen voor het verschil. Het is na twaalf wedstrijden de eerste nederlaag voor Feyenoord.

Een bijzonder moment vond plaats in de 52ste minuut. Het publiek in de Adelaarshorst stond stil bij het overlijden van de moeder van Feyenoord-middenvelder Vilhena, hij zat op de tribune. Afgelopen vrijdag was de sectie van Feyenoord aanwezig bij de uitvaart.

Derde gelijkspel Ajax

AZ begon de wedstrijd zeer sterk. Het zette de verdediging van Ajax constant onder druk en dat leverde ook kansen op. Ajax-verdediger Joël Veltman scoorde bijna in eigen doel en Robert Mühren, die na een zeer goede reeks als invaller eindelijk in de basis mocht beginnen, schoot op keeper Andre Onana. De derde grote kans was wel raak, spits Wout Weghorst kreeg de bal wat gelukkig mee en schoot vanuit de draai raak.

Na rust probeerde AZ door te gaan met aanvallen, maar het ging in de 47e minuut mis in de verdediging. De bal werd ingeleverd bij aanvaller Amin Younes, hij bediende Bertrand Traoré die met links fraai scoorde via de onderkant lat. De ploeg van trainer Peter Bosz kwam beter in de wedstrijd en dat leverde na een uur de treffer van Davy Klaassen op, die raak schoot in de rebound. AZ kwam moeilijk onder de druk van Ajax uit en een nederlaag leek in de maak. Maar een kwartier voor het einde wist Weghorst, na aangeven van Alireza Jahanbakhsh, toch opnieuw te scoren.

Lees ook Je voetbalt niet om op de bank te zitten, over de bij Ajax ontbrekende Nemanja Gudelj

Heracles wint weer eens

Na bijna drie maanden zonder overwinning wist Heracles eindelijk weer eens te winnen. De ploeg uit Almelo pakte tot nu toe in de thuiswedstrijd tegen Willem II op 14 augustus drie punten. De wedstrijd in Arnhem was in de eerste helft niet de moeite waard; er gebeurde vrij weinig. Na rust werd het wel een boeiend gevecht.

Vitesse opende de score in de 57e minuut. Op aangeven van Milot Rashica maakte Ricky van Wolfswinkel zijn zevende doelpunt van dit seizoen. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong. Vier minuten later maakte Brahim Darri op schitterende wijze gelijk. Hij schoot van grote afstand in de kruising. Het zevende gelijke spel van de competitie leek aanstaande, maar Heracles kreeg een kwartier voor tijd een strafschop na een lichte overtreding van Guram Kashia op Brandley Kuwas. Samuel Armenteros benutte de penalty, waarna Heracles de voorsprong met succes verdedigde.

Vierde overwinning FC Utrecht

Excelsior heeft zondag de zesde nederlaag op rij geïncasseerd. De ploeg ging met 2-1 onderuit bij FC Utrecht, dat daarmee de vierde competitiezege van het seizoen boekte. De Kralingers waren de competitie uitstekend begonnen, maar na de zesde opeenvolgende nederlaag bungelt de ploeg weer onderin.

Na rust wist Utrecht het doel te vinden. Ayoub mocht vanaf de rand van het strafschopgebied vrij uithalen en schoot de bal via de binnenkant van de paal achter Muyters: 1-0. Acht minuten later zorgde Nacer Barazite al voor de 2-0. Ook hij mocht vrij opstomen en van afstand aanleggen. Zijn lage schot in de verre hoek was Muyters te machtig. Het verzet van Excelsior leek daarmee gebroken. Zeven minuten voor tijd kwamen de gasten uit het niets op 2-1. Stanley Elbers, net ingevallen, tikte binnen. Een gelijkspel zat er echter niet in. Aan de overkant miste Zivkovic nog voor open doel.

Berichten op basis van het ANP