‘Er is veel onvrede , dit is het moment’

Demonstratie Museumplein

Enkele tientallen Nederlandse Marokkanen demonstreerden zaterdag in de regen op het Museumplein tegen de dood van visverkoper Mohsin Fikri.

In de vorm van een groot hart staan er tientallen kaarsjes op de grond. De kaarsen die uitgaan door de regen, worden weer aangestoken. Geroezemoes raakt overstemd door Marokkaanse muziek.

Het kaarsenhart op het Museumplein in Amsterdam is ter nagedachtenis aan de Marokkaanse visverkoper Mouhcine Fikri, die vorige week werd doodgedrukt in een vuilniswagen in Marokko.

Zaterdagmiddag zijn zo’n tachtig mensen bijeen gekomen om Fikri te herdenken, tijdens een minuut stilte. Hetzelfde gebeurde in Den Haag bij de Marokkaanse ambassade.

De bijeenkomst in Amsterdam is ook bedoeld om in opstand te komen tegen machtsmisbruik en corruptie in Marokko, vertelt initiatiefnemer Bouchra Attouti. Zo’n 300 mensen meldden zich aan voor het evenement op Facebook. „Door de regen is de opkomst lager”, zegt Attouti.

Het incident is voor Marokkanen „de druppel die de emmer doet overlopen”, zeggen Maher Nali (18) en Redouan Ennahas (19). Zelf hebben ze op vakantie in Marokko ook vaak genoeg met corruptie te maken gehad, vertellen ze. Nali: „Auto’s met een Nederlands kenteken worden áltijd aangehouden. Bijvoorbeeld omdat je door rood rijdt, terwijl dat niet zo is. Pas als je direct contant afrekent met de agent, mag je verder.” Ennahas: „In Marokko word je door de politie vernederd.”

‘Spijtig’

De reden dat juist déze gebeurtenis zoveel woede opwekt, komt doordat het in Al Hoceima gebeurde, het Rifgebied waar Berbers wonen, denken ze hier. „Berbers weten wat het is onderdrukt te worden”, zegt de 38-jarige Nisrine Mbarki. Ook „de gruwelijke wijze” waarop de visverkoper om het leven kwam, draagt volgens haar bij aan de felheid van de reacties. „De Arabische Lente is aan Marokko voorbijgegaan, terwijl er veel onvrede is. Dit is wel het moment.”

Mbarki vindt het „spijtig” dat er zo weinig mensen aanwezig zijn. „Mensen wordt angst aangejaagd. In moskeeën en op sociale media wordt opgeroepen niet naar dit soort demonstraties te gaan. ‘Zeg nee tegen chaos’, is de boodschap.”

    • Teri van der Heijden