Emissiefraude

Ook Audi’s op benzine zijn verdacht

Het Volkswagenconcern heeft mogelijk niet alleen met diesels gesjoemeld. Ook de uitstoot van honderdduizenden benzineauto’s van dochter Audi kan gemanipuleerd zijn. Verschillende modellen zijn voorzien van een zogeheten defeat device, zo meldt Bild am Sonntag.

De Californische milieu-autoriteit CARB ontdekte dat Audi’s een mechanisme bevatten waarmee de wagen herkent dat deze in een testomgeving staat. Op rollenbanken stoot de motor dan veel minder CO2 uit dan op de weg. Het mechanisme zou geïnstalleerd zijn in honderdduizenden Audi’s, waaronder de types A6, A8 en Q5, wereldwijd.

Frappant is dat de fraude zou hebben voortgeduurd tot mei 2016, ruim acht maanden nadat moederbedrijf Volkswagen diep door het stof moest vanwege de ontdekking van sjoemelsoftware in meer dan 11 miljoen diesels. Met dat mechanisme konden testgegevens op dezelfde manier gemanipuleerd worden. Topman Martin Winterkorn moest aftreden en werd opgevolgd door Martin Müller, afkomstig van Audi.

De ontdekking komt voor Volkswagen op een ongunstig moment. Het bedrijf schikte onlangs voor een bedrag van 14,7 miljard dollar (13,5 miljard euro) met de federale autoriteiten en wagenbezitters in de VS. Onderdeel van de afspraak is dat het bedrijf bijna een half miljoen auto’s terugkoopt of repareert.

Bovendien lopen in Duitsland nog verschillende strafzaken tegen Volkswagen. Het concern heeft nog niet gereageerd op het artikel van Bild am Sonntag.

    • Camil Driessen