Duitsland: stuur geredde migranten terug naar Afrika

Het plan moet mensensmokkelaars buiten spel zetten door het onaantrekkelijk te maken de Middellandse Zee over te steken.

Archiefbeeld van migranten die door de Maltese kustwacht van zee zijn gehaald.
Archiefbeeld van migranten die door de Maltese kustwacht van zee zijn gehaald. Foto Francesco Malavolta/ AP

Duitsland wil migranten die op de Middellandse Zee worden opgepikt, terugsturen naar Afrika. Met het plan moet het werk van mensensmokkelaars aan banden worden gelegd, zo heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaard tegenover de krant Welt am Sonntag.

De bedoeling is dat migranten worden teruggestuurd naar een ander land in Noord-Afrika dan waar ze zijn vertrokken. Nu nog wagen velen van hen vanaf Libië de oversteek naar Italië. Zij zullen in het Duitse plan opgevangen worden in bijvoorbeeld Egypte en kunnen vanaf daar een asielaanvraag doen voor Europa. Als die wordt gehonoreerd, zal de migrant alsnog de overtocht naar het Europese continent maken.

Afschrikkende werking

Het plan zou gelijkenissen vertonen met de manier waarop Australië vergelijkbare problemen met bootvluchtelingen heeft aangepakt: die worden vastgehouden in Nauru op offshore kampen voor de kust.

Lees ook een oude column van Luuk Middelaar over een soortgelijke oplossing: Doe als Australië met vluchtelingenopvang

Er moet een afschrikkende werking uitgaan van de maatregel, zo verklaart een woordvoerder van het ministerie tegenover de Duitse krant:

“Het doel moet zijn om mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen en migranten te ontmoedigen deze kant op te komen. Het gebrek aan uitzicht op het bereiken van het Europese vasteland zou een reden kunnen zijn waarom migranten de gevaarlijke overtocht niet meer zullen maken waarbij ze voor veel geld hun leven op het spel zetten.”

Duitsland heeft het plan nog niet met andere EU-landen besproken. Het is niet bekend of dit in de nabije toekomst gaat gebeuren.

Meer migranten verdronken dan vorig jaar

Dit jaar zijn, volgens cijfers van de internationale migrantenorganisatie IOM, al 4.220 mensen door verdrinking en uitputting om het leven gekomen op de Middellandse Zee. Dat is meer dan vorig jaar, toen in dezelfde periode 3.495 bootvluchtelingen overleden. Zaterdag werden door de Italiaanse kustwacht nog eens 2.100 migranten uit de Middellandse Zee gehaald.

De Centraal-mediterrane route via Libië is een populaire manier om Europa te bereiken, zeker sinds de EU de route via Griekenland heeft afgesneden na een migrantendeal eerder dit jaar. Door het akkoord konden veel vluchtelingen teruggestuurd worden naar Turkije, in plaats van in Europa asiel aan te vragen. Voor elke Syrische vluchteling die Turkije opvangt, moet de EU er ook één opnemen.