De resten van een grote klap

Foto NASA/ESA

Dit zijn resten van een beroemde supernova, op een zichtbaarlichtfoto door de Hubble-ruimtetelescoop. De NASA maakte de foto eind vorige maand. Dit is de Krabnevel, op 6.500 lichtjaar van de aarde. We kijken naar een gaswolk van 11 lichtjaar in doorsnee. Hij licht op door straling uit de neutronenster in het hart van de wolk. De supernova verscheen aan de aardse hemel in 1054, zesmaal helderder dan Venus. Chinezen en Arabieren beschreven het wonderlijke licht. De astronoom Edwin Hubble berekende in 1928 dat de Krabnevel weleens de resten konden zijn. Inmiddels weten we dat ook de pulsar PSR B0531+21 een overblijfsel van de explosie in 1054 is: de tot neutronenster ineengekrompen kern van de geëxplodeerde ster, die 30 keer per seconde om zijn as draait, slechts een paar kilometer in doorsnee is en maar liefst 100 miljard keer zwaarder dan ijzer. (NRC)