Wat stemt Amerika op 8 november? Keyvone Bruton (19) uit Virginia heeft een studiebeurs gekregen om aan Temple University in Philadelphia om American football te spelen.

Kort Amerikaans 12/14

‘De kandidaten zijn allebei nogal oud’

Tot 8 november voelt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Keyvone Bruton (19) uit Virginia heeft een studiebeurs gekregen om aan Temple University in Philadelphia om American football te spelen.
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

“Ik weet dat ik zou moeten stemmen, dat het belangrijk is enzo. Dit is de eerste keer dat ik mag stemmen, maar ik heb me niet laten registreren als kiezer. Politiek interesseert me echt heel weinig. Deze president, Barack Obama, hem vind ik geweldig. Maar een verkiezing tussen Donald Trump en Hillary Clinton gaat aan mij voorbij.”

Waarom denkt u dat de meeste jongeren, volgens de peilingen, achter Hillary Clinton staan?

“Ik ben echt maar met twee dingen bezig: football en school. Ik heb geen tijd om televisie te kijken en ik houd me niet bezig met politiek. Ik heb het er ook eigenlijk nooit met mijn vrienden over, dus ik weet niet goed wat anderen bezighoudt wat dat betreft. De kandidaten zijn in ieder geval allebei nogal oud.”

Hoe zal uw leven veranderen onder Trump of onder Clinton?

“Niet. Ik kan me niet voorstellen hoe de verkiezing van één van de twee mijn leven gaat veranderen. Het mooie aan dit land is dat er kansen zijn voor iedereen. Kinderen hoeven niet te werken, maar kunnen naar school gaan en hun eigen toekomst bepalen. Dat gaat een president, gelukkig, niet veranderen. Mijn droom is om professioneel football speler te worden, daarvoor moet ik keihard werken en trainen, daar helpt geen politicus me bij.”