Chinese wapenwedloop in volle gang

Wapenwedloop

China besteedt dit jaar 215 miljard dollar aan militaire uitgaven. Daarmee geeft het land na de Verenigde Staten het meeste uit aan militaire zaken. De Russische wapenindustrie heeft China hard nodig.

Tijdens een wapenshow in Zhuhai werd het gevechtsvliegtuig Chengdu J-20 gepresenteerd. Foto China Daily/Reuters

De Chinese wapenwedloop is met de aanschaf van Russische gevechtsvliegtuigen en luchtdoelraketten ter waarde van 8 miljard dollar in volle gang. China en Rusland maakten zondag bekend dat volgend jaar al de eerste vier van 24 Sukhoi SU-35 aan de Chinese Volksbevrijdingsluchtmacht zullen worden geleverd. De SU-35 is in staat om de radar op een dwaalspoor te brengen en kan ook worden ingezet tegen doelen op zee en op land. Rusland gaat aan China ook de S-400 luchtafweerraketten leveren en is al begonnen met het opleiden van Chinese piloten.

Militaire analisten verwachten dat met deze Russische wapenleveranties China op middellange termijn in de luchten boven de aangrenzende zeeën het overwicht heeft over Japan en ook in staat is de Amerikaanse luchtmacht te weerstaan. Een ingrijpend gemoderniseerde Chinese luchtmacht zal dan in staat zijn desgewenst de in 2013 ingestelde luchtverdediging-zone (air defense identification zone) boven de Oost-Chinese Zee af te sluiten. De autoriteiten in Beijing overwegen een soortgelijke zone in te stellen boven de Zuid-Chinese Zee.

Commander in chief

Hervorming van de Chinese strijdkrachten is een van de belangrijkste politieke projecten van de Chinese president en partijleider Xi Jinping die onlangs ook de titel ‘commander in chief’ aan zijn functies toevoegde. China besteedt dit jaar 215 miljard dollar aan militaire uitgaven, gelden die gebruikt worden voor grootscheepse reorganisaties, nieuwe vliegdekschepen, gevechtsvliegtuigen en cyberoorlog-technologie. Ook ontwikkelt China zelf nieuwe gevechtsvliegtuigen, zoals vorige week bleek bij de onthulling van de J-20, het eerste Chinese gevechtsvliegtuig met zogeheten ‘stealth’-capaciteit.

China is nu na de VS het land dat het meest uitgeeft aan militaire zaken en is op de ranglijst van het Stockholm International Peace Institute de op twee na grootste importeur van militaire technologie. Met de nieuwe leveranties van geavanceerd wapentuig is Rusland over de bekende bezwaren tegen Chinese kopieer-praktijken gestapt. Lang gold er in de Russische wapenindustrie een informeel verbod op het leveren van het beste materiaal aan China uit vrees dat de technologie onmiddellijk zou worden nagemaakt. Inmiddels zijn ook de Russische wapenmakers ervan doordrongen dat alle buitenlandse technologie die aan China wordt geleverd binnen de kortste tijd wordt gekopieerd of dat daartoe een poging wordt gedaan. Bovendien heeft de Russische wapenindustrie de Chinese orders hard nodig. Militaire analisten denken ook dat Rusland China graag wil helpen bij het hinderen en uiteindelijk verdrijven van de VS uit de zeeën die aan China grenzen.

    • Oscar Garschagen