Bpost wil hoger bod uitbrengen op PostNL

In totaal wil Bpost 5,65 euro per aandeel betalen. Het gaat om een totale overnamesom van ongeveer 2,5 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen en Jan Bos, financieel directeur van PostNL tijdens de presentatie van de jaarcijfers.
Bestuursvoorzitter Herna Verhagen en Jan Bos, financieel directeur van PostNL tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

Het Belgische postbedrijf Bpost doet een nieuwe poging om PostNL over te nemen. Het heeft op zondag een “verbeterd en vriendelijk voorstel” gedaan aan de Nederlandse branchegenoot.

In totaal wil Bpost 5,65 euro per aandeel betalen, deels in aandelen en deels in contanten. Het gaat om een totale overnamesom van ongeveer 2,5 miljard euro. Een concreet bod volgt wanneer de raad van bestuur en de raad van commissarissen van PostNL akkoord gaan met het voorstel.

Fusie van gelijken

In de brief, een officiële reactie na het uitgelekte nieuws van afgelopen dinsdag, schetst Bpost dat de “fusie van gelijken” zorgt voor een van grootste Europese bedrijven in de postbranche.

“De combinatie zal een van de leidende spelers in Europa worden op het gebied van post, pakketten en logistieke dienstverlening, met meer dan 28 miljoen potentiële klanten in Nederland en België”.

In het nieuwe bedrijf bestaat de raad van bestuur uit drie Nederlandse, drie Belgische en drie onafhankelijke vertegenwoordigers en de CEO. Nederlandse aandeelhouders maken ongeveer 21 procent deel uit van het nieuwe bedrijf. De Belgische staat zou haar belang terugschroeven van 50 naar 41 procent. Samenwerking tussen de bedrijven zou op lange termijn kunnen leiden tot 3.200 nieuwe banen, aldus Bpost.

Verder belooft het Belgische bedrijf de oprichting van een innovatiekantoor in Nederland. Het merk PostNL zal blijven bestaan, net als het Nederlandse hoofdkantoor in Den Haag. Het hoofdkantoor van het nieuwe bedrijf zou in Brussel komen te staan.

Persbericht Bpost by Huib de Zeeuw on Scribd